Meta aplikacije

Kineska naredba: Apple mora da ukloni WhatsApp i Threads

Autor: Biznis.ba
Kineska naredba: Apple mora da ukloni WhatsApp i Threads
Foto: Ilustracija/Unsplash

Apple je u petak saopćio da je uklonio WhatsApp i Threads iz svog app storea u Kini, nakon što mu je to naredila tamošnja vlada, objasnivši odluku svojom zabrinutošću za nacionalnu sigurnost.

Ostale Meta aplikacije, uključujući Facebook, Instagram i Messenger, i dalje su dostupne, kao i neke druge koje su razvile zapadne firme, uključujući YouTube i X.

Nije jasno, navodi Reuters, na koji su način WhatsApp ili Threads mogli uzrokovati sigurnosne probleme kineskim vlastima.

“Kineska uprava za kibernetički prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija. Dužni smo poštovati zakone u zemljama u kojima poslujemo, čak i kada se ne slažemo”, istaknuli su iz Applea.

Proizvođač iPhonea istaknuo je kako WhatsApp i Threads ostaju dostupni za preuzimanje u drugim zemljama. Kineski potrošači tako ih mogu preuzeti app storeova u drugim državama pod uvjetom da tamo imaju iCloud račun, prenose Financije hr.

Neki stručnjaci za kinesku tehnološku industriju smatraju da bi naredba o WhatsAppu i Threadsu mogla biti povezana s novim pravilnikom od prošlog augusta prema kojem se sve aplikacije dostupne u Kini moraju registrirati kod vlade.

Rok za registraciju firmi bio je do kraja marta, a pravilnik je stupio na snagu 1. aprila.