upitno

Ko bi mogao kupiti TikTok?

Autor: Biznis.ba
Ko bi mogao kupiti TikTok?
Foto: Unsplash

Sat je počeo da otkucava da TikTok pronađe novog vlasnika.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu zakon koji će zabraniti TikTok u Sjedinjenim Državama osim ako njegov kineski roditelj, ByteDance, ne proda aplikaciju. TikTok planira da ospori zakon na sudu, ali ako ne uspije, kompanija će morati brzo pronaći kupca.

To postavlja pitanje koga bi američka vlada mogla smatrati pogodnim novim vlasnikom platforme društvenih medija sa 170 miliona američkih korisnika.

Mogućnost prodaje TikToka mogla bi dovesti do potencijalnog ludila, odvlačeći sve od tehnoloških kompanija do trgovaca na malo i privatnih investicijskih kompanija i investicionih bankara.

I dodatna glavobolja za svakog potencijalnog kupca: kinesko ministarstvo trgovine je ranije reklo da će se “čvrsto protiviti” bilo kakvoj prisilnoj prodaji TikToka.

Još nema očiglednog konsenzusa oko favorita ponuđača. Ali neki kandidati izgledaju vjerovatniji od drugih, kažu pravni stručnjaci i poslovni analitičari.

Ne očekujte da će Meta ili Google upasti u kombinaciju

Bilo kakav napor etabliranog tehnološkog giganta s velikim prisustvom na polju društvenih mreža odmah bi pokrenuo antitrustovske crvene zastavice, smatraju analitičari.

Meta se već bori protiv tužbe Federalne trgovinske komisije (FTC) u kojoj se navodi da je kupovina WhatsApp-a i Instagrama prekršila američki antimonopolski zakon, a FTC aktivno nastoji da razbije kompaniju, prenosi Investitor me.

Google se takođe bori protiv antimonopolskih tužbi Ministarstva pravde na dva fronta. To se odnosi na poslovanje s tehnologijom pretraživanja i oglašavanja, a ne s vlasništvom nad YouTube-om. Ipak, kompanija je pod tolikom lupom da bi bila loš kandidat za kupovinu TikToka, kažu stručnjaci.

„Ako se radi o Amazonu, Microsoftu, Googleu ili Meta, samo mislim da ćete vidjeti značajnu zabrinutost protiv monopola“, rekao je John Kimelman, bivši zvaničnik Ministarstva pravde za borbu protiv monopola. „Ako biste rekli, recimo, Intel, ili Cisco, možda Oracle, ne znam. Ako biste mi rekli da je to Verizon ili AT&T, možda to i nije tako veliki problem.”

Jasmine Enberg, glavna analitičarka u Emarketeru, istakla je paradoks: samo najveći, najdominantniji tehnološki giganti mogu imati resurse da kupe TikTok. Ali možda bi oni bili ti koji bi privukli najviše regulatornog skepticizma.

“Svaki potencijalni kupac mora imati duboke džepove i jak stomak”, rekla je Enberg. “Iako bi mnogi željeli da se dočepaju željenog TikTokovog algoritma, većina onih koji bi mogli priuštiti kupovinu aplikacije ne bi bili u mogućnosti da riješe antimonopolske prepreke.”

Bivši udvarači mogu dobiti još jednu priliku

Microsoft je nedavno privukao gomilu antimonopolske pažnje kada je pokušao da kupi izdavača video igara Activision Blizzard u jednom od najvećih tehnoloških spajanja u istoriji. Ali na kraju je prevladao tužbu FTC- a i umirio druge međunarodne regulatore da zaključe blokbaster ugovor prošle jeseni.

Svjež nakon tog uspjeha, Microsoft bi se mogao naći s obnovljenom mogućnošću da sklopi dogovor sa TikTokom. Iako Microsoft posjeduje LinkedIn, društvenu mrežu namijenjenu profesionalcima, u svom portfelju nema aplikaciju poput TikToka.

Microsoft je bio jedan od nekolicine kandidata za kupovinu TikToka 2020. godine kada je predsjednik Donald Tramp prvi put tražio prodaju. U pregovore je bio uključen i najveći američki trgovački lanac Walmart , koji je u to vrijeme rekao da je u partnerstvu s Microsoftom na mogućem dogovoru.

Obje kompanije su odustale od napora nakon što je TikTok pristao da radi s američkim Oracleom na projektu Texas, inicijativi TikTok-a za čuvanje podataka o američkim korisnicima na serverima u vlasništvu Oraclea, a koji je trebalo da zadovolji brige o nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Četiri godine kasnije, s obzirom da je budućnost TikToka pod pritiskom, takva je i sudbina projekta Texas, a to znači da oni koji su ranije izrazili interesovanje za TikTok mogu imati još jednu šansu. Uključujući Oracle.

Bivši zvaničnik Trumpovog kabineta ulazi u borbu


U potezu koji je mnoge iznenadio, bivši Trumpov ministar finansija Steven Mnuchin objavio je prošlog mjeseca da sastavlja tim investitora za kupovinu TikToka.

Tačni detalji njegove ponude su magloviti, iako je navodno sugerisao da bi sporazum mogao isključiti TikTok-ov moćni algoritam sadržaja koji je osnova njegove ogromne popularnosti. To bi moglo zaobići ograničenja kineske vlade na izvoz algoritama za preporuke, ali bi u suštini značilo kupovinu samo TikTok brenda i ostavljanje njegove najdragocjenije imovine.

Neobičan glas već je podigao obrve: Mnuchin je pomogao da predvodi napore Trampove administracije da zabrani TikTok prvi put. Javno je rekao da mu je to iskustvo dalo duboko razumijevanje TikToka i načina na koji on funkcioniše, uključujući podatke koje prikuplja o korisnicima.

Neki kritičari kažu da Mnuchin sada može iskoristiti to unutrašnje znanje za vlastitu potencijalnu korist.

Bila bi “sramota kada bi (Mnuchinu) bilo dopušteno da se okrene i koristi te povjerljive informacije kako bi dodatno obogatio sebe i svoje saudijske prijatelje”, rekao je demokratski senator iz Oregona Ron Wyden - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia
Ron Wyden prošlog mjeseca za Washington Post .

Kupovina TikToka bi također pretvorila Mnuchin u rivala Trampu, koji je predsjednik i vodeći dioničar kompanije koja posjeduje Truth Social, platformu društvenih medija na kojoj je Trump najpopularniji korisnik.

Drugi biznismeni koji su izrazili interesovanje su Kevin O’Liri, kanadski predsednik privatne firme rizičnog kapitala O’Leary Ventures. Kao i kod Mnuchina, O’Liri je rekao da bi potencijalna akvizicija TikToka možda morala isključiti TikTokov algoritam. Njegova predložena početna ponuda se kretala Između 20 i 30 milijardi dolara.