Bivši Twitter

Kompanija X ponovo dodjeljuje plave oznake korisnicima bez pretplate

Autor: Biznis.ba
Kompanija X ponovo dodjeljuje plave oznake korisnicima bez pretplate
Foto: Unsplash

​Kompanija X, poznatija kao bivši Twitter je ponovo počela da daje plavu kvačicu za neke njene korisnike nakon što je prošle godine ta kompanija počela da izdaje te plave oznake samo za sve one koji plate mjesečnu pretplatu u iznosu od osam dolara (7.3 eura) i sklanjala takve oznake sa mnogih poznatih ličnosti i drugih istaknutih naloga.

Godinama su plave oznake na profilima na Twitteru predstavljali značke za verifikaciju koje su uobičajne na društvenim mrežama za poznate ličnosti, političare i druge uticajne naloge. To se promijenilo par mjeseci nakon što je južnoafrički milijarder Elon Musk kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine i kojoj je kasnije promijenio ime u X.

Ali u srijedu kasno uveče i rano u četvrtak, brojni korisnici su prijavili da su vidjeli da se plave kvačice vraćaju na njihove naloge, ili da se čak pojavljuju po prvi put, uprkos činjenici da nisu plaćali "premium" uslugu na X-u, prenosi Danas.

Mask je prošle nedjelje rekao da će svi nalozi na X-u sa više od 2.500 verifikovanih pratilaca dobiti besplatno Premium funkcije koje uključuju kvačicu, a da će nalozi sa preko 5.000 dobiti Premium+, također besplatno.

Konkretno obrazloženje ove nove politike nije bilo jasno. Iz kompanije X nisu odmah odgovorili na zahtjev "AP-a" za komentar.