zaštita ličnih podataka

Kreirajte jaku lozinku uz ovih devet stručnih savjeta

Autor: Biznis.ba
Kreirajte jaku lozinku uz ovih devet stručnih savjeta
Foto: Ilustracija

Čuvanje privatnih podataka i dokumenata na računarima i mobilnim uređajima nije uvijek lako.

Internet prevare i kršenje tajnosti podataka imaju trend porasta u posljednjih pet godina; 2023. godine, FBI-jev centar za žalbe na internet kriminal primio je više od 880.000 prijava, procjenjujući potencijalni gubitak od oko 12,5 milijardi dolara.

Zbog toga je važnije nego ikada da zaštitite svoje lične podatke — što počinje stvaranjem jake lozinke za vaše finansijske račune. Evo kako možete kreirati jaku lozinku za svoje kreditne kartice, bankovne podatke i druge osjetljive podatke.

1. Što duže, to bolje
Dok su duže lozinke teže za upravljanje, hakeri ih teže probijaju. Nastojte da vaše lozinke imaju najmanje 16 znakova. Upotreba nasumične fraze može pomoći da se vaša lozinka lakše zapamti.

2. Nemojte koristiti iste šifre za različite naloge
Postaje zamorno kreiranje jedinstvenih, jakih lozinki za svaku web lokaciju na koju se registrujete, a niko ne želi da pamti desetine lozinki za sve web lokacije i aplikacije koje posećujete. Ali hakeri to znaju i koriste protiv vas.

Ako koristite jednu lozinku za račun kreditne kartice, postoji šansa da je možete koristiti i na drugim stranicama. To daje prevarantima priliku da ukradu ne samo podatke o vašoj kreditnoj kartici već i potencijalno druge podatke kao što su podaci o vašoj banci ili e-pošti.

Pobrinite se da koristite različite lozinke za svaki nalog koji imate, tako da čak i ako jedan račun bude ugrožen, ne izlažete sve svoje važne podatke riziku.

3. Koristite menadžer lozinki
Praćenje vaših lozinki je gotovo nemoguće, pogotovo jer gotovo svaka web lokacija ili aplikacija koju posjetite zahtijevaju prijavu. Upravljanje vašim podacima za prijavu može izgledati kao posao sa skraćenim radnim vremenom, ali menadžer lozinki može pojednostaviti stvari.

Menadžer lozinki je softver koji se može dodati vašem web pretraživaču ili telefonu, a dostupne su besplatne i plaćene opcije. Ovi programi čuvaju vaše lozinke i mogu automatski ispuniti vaše podatke za prijavu kada posjetite sačuvanu stranicu. Većina takođe uključuje generator lozinki, koji kreira jedinstvene lozinke za vas, prenosi Investitor me. Takođe možete dobiti upozorenja kada su vaše postojeće lozinke slabe ili se pojave na drugim stranicama.

Morat ćete jednostavno zapamtiti jednu glavnu šifru da biste se prijavili u menadžer lozinki. Iako može potrajati neko vrijeme za postavljanje ovakvog programa, to će u budućnosti znatno olakšati navigaciju vašim računima.

4. Otežajte nagađanje
Umjesto da koristite ime svog prvog ljubimca i da iza njega dodate svoj rođendan, provjerite je li vaša lozinka originalna. To možete učiniti na sljedeći način:

Uključujute u lozinku i velika i mala slova
Upotrijebite brojeve u toku lozinki, ne samo na početku ili na kraju
Dodajte specijalne znakove, poput @$!_ i drugih
Dugačak niz slova, brojeva i specijalnih znakova prevarantima je izuzetno teško dekodirati. Što je teže za njih, to je sigurnije za vas.

5. Izbjegavajte lične podatke
Korišćenje imena, mjesta ili datuma vezanih za vas ili vašu porodicu je rizično. Korišćenje detalja koje drugi mogu pogoditi olakšava ljudima da se prijave na vaše račune.

Osim toga, nemojte objavljivati ​​lične podatke na svojim računima društvenih medija koji se mogu pojaviti u vašim lozinkama. U suprotnom, postoji šansa da bi hakeri mogli koristiti te detalje da ispravno pogode vaše podatke za prijavu.

6. Budite kreativni u kreiranju lozinke
Generator lozinki može vam pomoći da kreirate duge, teške lozinke. Ali ako ne želite da je koristite, razmislite o tome kako sami kreirati duge lozinke.

Na primjer, skraćujte tekstove pjesama slovima, brojevima i simbolima. Evo primjera korištenja stihova iz pjesme “No Scrubs” TLC-a:

A scrub is a guy that thinks he’s fly,
And is also known as a busta

Ovo se može pretvoriti u:

a3!@GtThFA!@KaA_B

Ova lozinka ima mješavinu velikih i malih slova, brojeva i simbola. Budite kreativni i napravite nešto što ćete samo vi razumjeti. Možete koristiti naslove knjiga ili filmova, stihove iz svoje omiljene TV emisije ili kratku pjesmu kao polaznu tačku.

7. Izbjegavajte uobičajne lozinke
Prema kompaniji za upravljanje lozinkama NordPass, najčešća lozinka je “123456”, a slijedi “admin”, obje sa više od 4 miliona korišćenja. Iako se ove lozinke lako pamte, hakerima je potrebno manje od jedne sekunde da provale u vaše račune ukoliko ih koristite.

Korištenje uobičajenih riječi i nizova brojeva čini vas ranjivijim na krađu identiteta. Klonite se vrlo uobičajenih lozinki i njihovih varijacija. Na primjer, “password” ima više od 700.000 upotreba i hakerima je potrebno manje od jedne sekunde da je razbiju. Varijacija “P@ssw0rd” nije mnogo bolja, sa više od 130.000 upotreba. Hakerima je takođe potrebno manje od jedne sekunde da ga razbiju.

8. Osigurajte dodatnu sigurnost
Čak i sa sigurnim lozinkama, odlučni haker može pronaći put do vaših naloga. Kad god je moguće, koristite dvofaktorsku provjeru autentičnosti ili višefaktorsku autentifikaciju (MFA). Dobićete tekst ili e-poštu s jedinstvenim, jednokratnim kodom za unos prije nego što se možete prijaviti na svoj račun.

Ovi dodatni slojevi zaštite osiguravaju da čak i ako neko ima vaše podatke za prijavu, ne može pristupiti vašem računu bez jedinstvenog MFA koda. Neki menadžeri lozinki nude MFA ili možete koristiti Google Authenticator ili druge aplikacije za autentifikaciju za ovaj korak.

Iako sigurnosna pitanja mogu biti od pomoći, vaši odgovori se mogu lako pogoditi. Na primjer, djevojačko prezime može biti poznato mnogim ljudima, što znači da prevaranti mogu ući na vaš račun bez mnogo muke. Razmislite o tretiranju sigurnosnih pitanja poput lozinki i skraćenja dugog niza riječi, brojeva i znakova.

9. Ažurirajte po potrebi
Nažalost, kršenja sigurnosti i hakovanja velikih razmjera su neizbježni. Ako vas kompanija obavijesti o kršenju i postoji šansa da su vaši podaci procurili, odmah ažurirajte podatke o lozinki, odnosno, promijenite je. Provjerite je li vaša nova lozinka dodata vašem menadžeru lozinki, ako je primjenjivo, tako da nećete imati problema s prijavom kasnije.