dugoročno snadbijevanje

Lego izbacuje fosilna goriva iz proizvodnje kockica

Autor: Biznis.ba
Lego izbacuje fosilna goriva iz proizvodnje kockica
Foto: Unsplash

Proizvođač igračaka Lego objavio je da je na putu da do 2032. godine zamijeni fosilna goriva koja se koriste za pravljenje prepoznatljivih kockica skupljom obnovljivom i recikliranom plastikom, nakon što je potpisao ugovore sa proizvođačima kako bi obezbijedio dugoročno snabdijevanje.

Lego, koji godišnje prodaje milijarde plastičnih kockica, testirao je više od 600 različitih materijala kako bi razvio novi materijal koji bi do 2030. u potpunosti zamijenio njegovu kocku na bazi nafte, ali sa ograničenim uspjehom.

Sada Lego teži da postepeno smanji sadržaj nafte u svojim kockicama, plaćajući do 70 odsto više za sertifikovani obnovljivu smolu, sirovinu od plastike koja se koristi za proizvodnju kockica, u pokušaju da podstakne proizvođače da povećaju proizvodnju.

„To znači značajno povećanje troškova proizvodnje Lego kocke“, rekao je izvršni direktor Niels Kristiansen za Reuters.

On je dodao da je kompanija na putu da osigura da više od polovine smole koja joj je potrebna u 2026. bude certifikovana u skladu sa metodom balansa mase, načinom koji se može revidirati za praćenje održivih materijala kroz lanac snabdijevanja, u odnosu na 30 odsto u prvoj polovini 2024.

„Sa vlasnikom posvećenim održivosti, privilegija je što možemo da platimo dodatno za sirovine bez potrebe da dodatno naplaćujemo kupcima“, istakao je Kristiansen.

Značaj plastike
Odluka o upotrebi viška obnovljive plastike, podstaknuta je investicijama velikih naftnih kompanija u petrohemiju. Predviđa se da će plastika pokretati novu potražnju za naftom u narednih nekoliko decenija, piše CNN.

Lego-ovi dobavljači koriste bio-otpad kao što je ulje za kuvanje ili otpadnu mast prehrambene industrije, kao i reciklirane materijale da zamijene fosilna goriva u proizvodnji plastike.

Tržište reciklirane ili obnovljive plastike je još uvijek u povoju, dijelom zato što se većina dostupnih sirovina koristi za subvencionisani biodizel, koji se miješa u transportna goriva.

Održiva opcija
Prema Nesteu, najvećem svjetskom proizvođaču obnovljivih sirovina, fosilna plastika je oko polovina ili trećina cijene održivih opcija.

„Osjećamo više aktivnosti i spremnosti da ulažemo u ovo sada nego prije samo godinu dana“, rekao je Kristiansen.

Konkurentski proizvođač igračaka Hasbro (HAS) počeo je da uključuje biljne ili reciklirane materijale u neke igračke, ali bez postavljanja tačnih ciljeva u pogledu upotrebe plastike. Mattel (MAT) planira da koristi samo plastiku koja se može reciklirati ili plastiku na biološkoj bazi u svim proizvodima do 2030. godine.

Prema lobističkim grupama PlasticsEurope, oko 90 posto plastike je napravljeno od fosilnih goriva.