svjetski proizvođač računara

Lenovo: Očekivanja nadmašena, oporavak prodaje računara

Autor: Biznis.ba
Lenovo: Očekivanja nadmašena, oporavak prodaje računara
Foto: Pexels

Lenovo Group Ltd. saopćio je o trećem uzastopnom tromjesečju dobiti boljem od očekivanog, jer je firma izašla sa najnižeg nivoa potražnje za računarima i poslužiteljima.

Vodeći svjetski proizvođač ličnih računara više je nego udvostručio neto prihod za martovsko tromjesečje na 248 miliona dolara, nadmašivši prosjek od 158,4 miliona dolara prema procjenama analitičara, nakon uzimanja u obzir jednokratnih dobitaka od stavki kao što su opcije i promjene vrijednosti ulaganja. Prodaja u tom periodu iznosila je 13,8 milijardi dolara, također iznad očekivanih 13,1 milijarde dolara.

Firmina grupa za infrastrukturna rješenja, koja firmama pruža poslužitelje i mrežnu opremu, postavila je novu visoki nivo prihoda u tromjesečju, potaknuta rastućim ulaganjima klijenata u umjetnu inteligenciju. Međutim, zabilježio je operativni gubitak, a Lenovo je rekao da vidi manjak u ponudi AI akceleratora i slabiju potrošnju na ostalu poslužiteljsku opremu, iako jaz u ponudi "pokazuje znakove smanjenja".

Lenovo sa sjedištem u Pekingu povećao je isporuke osobnih računala za blizu 8% u martovskom kvartalu, na 13,7 miliona jedinica, prema IDC-u za praćenje tržišta. Ključno kinesko tržište, koje je najveći svjetski potrošač stolnih računara, i dalje je problematično mjesto za proizvođače uređaja, ali trend umjetne inteligencije mogao bi to ublažiti, prenosi SEEbiz.

“Uprkos borbama u Kini, očekuje se da će se oporavak nastaviti 2024. jer će se noviji računari s umjetnom inteligencijom pojaviti na policama kasnije ove godine i kako komercijalni kupci počnu osvježavati računare kupljena tokom pandemije”, rekao je voditelj istraživanja IDC-a Jitesh Ubrani. "Zajedno s rastom isporuka, očekuje se da će računari s umjetnom inteligencijom imati više cijene, pružajući dodatnu priliku proizvođačima računara i komponenti."

Lenovo je među prvima koji je predstavio takozvani računari s umjetnom inteligencijom, novu kategoriju prijenosnih i stolnih računala s dodanim funkcijama umjetne inteligencije, koje uglavnom pokreće proizvođač softvera za Windows Microsoft Corp. Privlačnost takvih uređaja tek treba dokazati, ali postoje očekivanja da će postati novi pokretač rasta u dužem roku, počevši od 2025. nadalje, prema analitičarki Bloomberg Intelligencea Cecilii Chan.