TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Lenovo se otvara saudijskim investitorima

Autor: Biznis.ba
Lenovo se otvara saudijskim investitorima
Foto: Pexels

Lenovo Group Ltd. planira prodati konvertibilne obveznice bez kupona u vrijednosti od 2 milijarde dolara državnom imovinskom fondu Saudijske Arabije, u sklopu šireg strateškog ugovora s kraljevinom željnom tehnološkog napretka.

Lenovo je rekao da će izdati obveznice Alat-u, investicijskoj firmi u potpunom vlasništvu Fonda za javna ulaganja, po početnoj cijeni konverzije od 10,42 HK$ po dionici. To je otprilike 12% popusta na cijenu dionice Lenova na zatvaranju prethodnog dana, blizu devetogodišnjeg rekorda za dionicu. Dionice Lenova pale su oko 2% u srijedu.

Kao dio sporazuma, proizvođač ličnih računara i poslužitelja umjetne inteligencije sa sjedištem u Pekingu planira izgraditi centar za istraživanje i razvoj u Rijadu i proširiti proizvodne kapacitete u regiji. Po dospijeću, pretvorene obveznice predstavljale bi oko 12% trenutnog kapitala Lenova ili blizu 11% povećanog kapitala kada se konverzija dogodi.

Lenovo ostaje jedini veliki globalni brend ličnih računara koji koristi vlastite proizvodne kapacitete, što ga čini atraktivnim izborom za Alat, rekao je analitičar UOB Kay Hian Johnny Yum u bilješci investitorima. U isto vrijeme, izdavanje CB-a daje Lenovo strateškim ulagačima koji mu mogu pomoći da proširi svoj otisak na brzo rastućim tržištima Bliskog istoka i Afrike, rekao je.

“Zemlje Bliskog istoka s visokim dohotkom također ulažu velika ulaganja u izgradnju infrastrukture umjetne inteligencije”, rekao je.

Pod vodstvom princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i uz potporu PIF-a, Alat planira uložiti 100 milijardi dolara do 2030. u industrijske teškaše koji se obvezuju uspostaviti poslovanje u kraljevstvu i zapošljavati lokalno, prenosi Seebiz. Želi privući ulaganja u podatkovne centre, AI firme i proizvodnju poluvodiča u zemlji i ojačati svoje regionalno tehnološko vodstvo.

Tokom posljednje decenije fondovi koje podupire Saudijska Arabija pojačavali su ulaganja u azijske tehnološke firme. PIF, koji je jedan od najvećih ulagača u japanski Nintendo Co., najavio je partnerstvo s kineskim proizvođačem opreme za nadzor Dahua Technology i u pregovorima je o podupiranju startupa za plaćanja Airwallex.

Takvi razgovori s kineskim firmama izazivaju pozornost SAD-a, koji vidi Bliski istok kao mogući kanal tehnologije za Peking. Šef Alata ovog je mjeseca rekao da će se odvojiti od Kine ako to od njega zatraži SAD.