Promjena plana

Meizu odustaje od proizvodnje mobitela i prelazi na AI

Autor: Biznis.ba
Meizu odustaje od proizvodnje mobitela i prelazi na AI
Foto: Meizu

Meizu, proizvođač mobitela iza kojeg stoji kineski vlasnik Volva, Geely, prestaje s proizvodnjom mobitela i prelazi na AI.

Meizu Technology već 20 godina proizvodi mobitele i druge elektroničke uređaje, a 2022. ih je kupio Geely, kineski proizvođač automobila koji stoji iza petnaestak drugih automobilskih marki, poput Volva, Polestara, Protona i Lotusa.

Prije preuzimanja, udio Meizua na tržištu pametnih telefona bio je minoran, u najboljem slučaju oko jedan posto u Kini te Indiji, piše Bug.hr.

Ali, otkad ih je preuzeo Geely, popularnost im je ponešto porasla, ponajviše zbog dobre integracije s njihovim automobilima i inovacijama koje je donijela serija Meizu 21, poput ultra tankih okvira koji nisu do sada viđeni.

Uprkos tome, Meizu je odlučio da više neće proizvoditi mobitele već će se fokusirati isključivo na AI. Prema njihovoj objavi na Weibou, tim koji stoji iza FlymeOS-a, Meizuovog mobilnog operacijskog sistema, bit će restrukturisan i prebačen na razvoj AI uređaja koji će koristiti globalno dostupne LLM-e poput OpenAI-jevog GPT-a.

Plan im je ove godine prvo izdati novi mobilni operacijski sistem pogonjen AI-jem, a kasnije i uređaj koji će ga podržavati. Kako prenosi GizmoChina, Meizu će i dalje nuditi podršku za sve postojeće proizvode i usluge, samo nije jasno do kada.