Značajna promjena

Microsoft dodaje AI tipku 'Copilot' na svoje Windows tastature

Autor: Biznis.ba
Microsoft dodaje AI tipku 'Copilot' na svoje Windows tastature
Microsoft

Microsoft dodaje AI tipku na svoje Windows tastature što je prva značajna promjena na njegovim konzolama u gotovo 30 godina.

Ovo je prva velika promjena tastature Windows kompjutera u gotovo tri desetljeća jer se Microsoft nada da će 'osnažiti ljude da lakše učestvuju u transformaciji umjetne inteligencije'.

Počevši od ovog mjeseca, mnoga od Microsoftovih novih Windows 11 kompjutera, uključujući nadolazeće Surface uređaje, imat će tipku "Copilot", dugme koji pokreće AI pratioca, javlja Sky News. 

Pritiskom na tipku na kojoj će biti slika vrpce, korisnik poziva AI chatbot koji pokreće Bing koji mu može pomoći sa zadacima kao što je sažimanje dugog članka, pretraživanje sadržaja na mreži ili jednostavno mijenjanje postavki na kompjuteru, piše Fena. 

Može čak kreirati i pjesmu a da korisnik ne zna svirati instrument ili pjevati, nakon što se udružio s AI alatom za stvaranje muzike Suno.

Tipka Copilot nalazit će se u blizini tipke za razmak, zamjenjujući desnu tipku CTRL na nekim kompjuterima, dok će na drugima zamijeniti tipku izbornika.

Za uređaje na kojima Copilot nije dostupan ili omogućen, pritiskom na dugme pokrenut će se Windows Search umjesto pozivanja njegove umjetne inteligencije.