projekt Stargate

Microsoft i OpenAI prave superkompjuter vrijedan 115 milijardi

Autor: Biznis.ba
Microsoft i OpenAI prave superkompjuter vrijedan 115 milijardi
Foto: Ilustracija

Microsoft i OpenAI najavljuju Stargate, novi projekat AI superkompjuterskog data centra sa sjedištem u SAD. ​Navodi se da bi projekat mogao da košta više od 115 milijardi dolara, a planirano je da bude gotov do 2028. godine.

Rastući zahtjevi klaud tehnologije za generativnom vještačkom inteligencijom ubrzali su zahtjeve za data centrima usmjerenim na AI, koji mogu da obrađuju naprednije zadatke od tradicionalnih.

Projekat superkompjutera Stargate je dizajniran tako da ima pet faza, a troškovi za su više nego trostruko veći od onoga što je Microsoft potrošio prošle godine na za servere, zgrade i drugu opremu.

Pored toga, napajanje superkompjutera, koje se procjenjuje na nekoliko gigavata, vjerovatno bi zahtjevalo da Microsoft i OpenAI upotrebe neke alternativne izvore poput nuklearne energije.

Ovo otvara prostor razgovorima o bezbjednosti - nuklearna energija proizvodi radioaktivni otpad, a neki materijali mogu ostati radioaktivni i opasni po ljudsko zdravlje hiljadama godina, prenosi B92.

Microsoft i OpenAI će raditi na tome da razmotre potencijalne rizike ne samo jednog ovakvog superkompjutera, već stotina istih ili sličnih, kako bi se na najbolji način odredile posljedice po ekologiju.