Razvoj AI

Microsoft najavljuje velika ulaganja u Španiji

Autor: Biznis.ba
Microsoft najavljuje velika ulaganja u Španiji
Microsoft / Ilustracija

Američki digitalni div Microsoft najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde eura u podatkovne centre za aplikacije umjetne inteligencije u Španiji, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Britaniji.

Španski premijer Pedro Sánchez i direktor Microsofta Brad Smith objavili su u ponedjeljak da će u iduće dvije godine biti uloženo 1,95 milijardi eura, piše SeeBiz.

Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za umjetnu inteligenciju (AI) napisao je Smith na online platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Prošle sedmice šef Microsofta najavio je da će u iduće dvije godine uložiti gotovo 3,3 milijarde eura u proširenje kapaciteta podatkovnih centara za aplikacije za AI i za računalstvo u oblaku u Njemačkoj.

Najveća pojedinačna investicija u Microsoftovoj 40-godišnjoj historiji uključuje i program obuke za umjetnu inteligenciju koji bi trebao privući do 1,2 miliona Nijemaca.

U novembru Microsoft je obećao da će do 2026. uložiti 2,5 milijardi funti (3,15 milijardi dolara) za razvoj umjetne inteligencije u Velikoj Britaniji.

U oktobru je Smith najavio i pet milijardi australskih dolara (3,26 milijardi američkih dolara) ulaganja u sektor umjetne inteligencije u Australiji.