crowdstrike problem

Microsoft objavio rješenje za problem koji je stvorio haos u svijetu

Autor: Biznis.ba
Microsoft objavio rješenje za problem koji je stvorio haos u svijetu
Foto: Pexels

Microsoft je objavio alatku za oporavak, kako bi pomogao da se poprave Windows uređaji pogođeni nedavnim CrowdStrike problemom.

IT administratori sada imaju brži način da ponovo pokrenu uređaje, nakon neispravnog ažuriranja koje je CrowdStrike pustio u petak.

Microsoft je objavio alat za oporavak, koji je dizajniran da pomogne IT administratorima da poprave Windows mašine na koje je uticalo CrowdStrike-ovo neispravno ažuriranje koje je u petak srušilo 8,5 miliona Windows uređaja. Alat kreira butabilni USB drive, koji IT administratori mogu da koriste kako bi brzo oporavili oštećene uređaje.

Iako je CrowdStrike objavio ažuriranje kako bi ispravio svoj softver koji je doveo do miliona grešaka sa plavim ekranom smrti, nisu sve mašine u mogućnosti da automatski prime tu ispravku, prenosi B92. Neki IT administratori su prijavili da višestruko ponovno pokretanje računara može da primeni potrebnu ispravku, ali za druge je jedino rješenje da se ručno pokrenu u bezbednom režimu i izbrišu problematičnu CrowdStrike fajl za ažuriranje.

Microsoftov alat za oporavak sada ovaj proces čini manje manuelnim, tako što se pokreće u Windows PE okruženju preko USB-a, pristupa disku pogođene mašine i automatski briše problematičnu CrowdStrike datoteku kako bi mašina mogla da se pravilno pokrene. Ovo premošćava potrebu da se pokrene u Safe Mode-u ili da se zahtijevaju administratorska prava na mašini, jer alat jednostavno pristupa disku bez pokretanja lokalne kopije Windowsa. Ako je disk zaštićen BitLocker šifrovanjem, alatka će zatražiti BitLocker ključ za oporavak, a zatim će nastaviti da popravlja CrowdStrike ažuriranje.

Microsoft također ima dostupne odvojene korake oporavka za Windows virtuelne mašine koje rade na Azure-u, a kompanija je takođe objavila korake oporavka za sve Windows 10 i Windows 11 uređaje na svom sajtu za podršku.