Zbog antimonopolskih pritisaka

Microsoft odvaja Teams od Officea u Evropi

Autor: Biznis.ba
Microsoft odvaja Teams od Officea u Evropi
Foto: Pexels

Microsoft je saopćio da globalno odvaja aplikaciju Teams za poslovne poruke i video od svog softvera Office. Firma je prošle godine već odvojila dva proizvoda u Evropi, jer se suočila s mogućom kaznom nadzornika konkurencije.

Teams je dodan u Office 2017. godine a Evropska komisija istražuje taj potez nakon pritužbe rivala Slacka 2020. godine.

No, nije jasno hoće li odluka firme da odvoji Teams od Officea biti dovoljna da se izbjegnu antimonopolske optužbe Evropske unije.


Tokom protekle decenije Microsoft je skupio 2,2 milijarde eura u protumonopolskim kaznama EU za povezivanje ili spajanje dva ili više proizvoda zajedno.

Ako se proglasi krivim za kršenje antimonopolskih propisa, prijeti mu kazna u protuvrijednosti od deset posto njegovog globalnog godišnjeg prometa.

Još 1998. godine Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je Microsoft zbog korištenja svoje dominacije nad platformom Windows kako bi „ugušio“ konkurenciju konkurentskih web preglednika.

Firma je od tada olabavila kontrolu nad softverom koji proizvođači računala mogu instalirati na svoje proizvode, što je rezultiralo porastom popularnosti konkurentskih internetskih preglednika.

Nakon što se Teams odvojio od Microsoft 365 i Office Suites u Evropi prošlog oktobra, platforma je zabilježila male promjene u veličini korisničke baze, prema firmi Sensor Tower za istraživanje tržišta, prenose Financije hr.

Podaci koje navodi Reuters procjenjuju da su mjesečni aktivni korisnici mobilne aplikacije Microsoft Teams ostali nepromijenjeni u prva tri mjeseca 2024. u poređenju s prethodnim tromjesečjem.

Glasnogovornik Microsofta rekao je za BBC da je odvajanje Teamsa i Officea osiguranje jasnoće za naše klijente.

“Također se bavi povratnim informacijama Evropske komisije pružajući multinacionalnim firmama veću fleksibilnost kada žele standardizirati svoje kupovine širom zemljopisnih područja”, dodali su iz firme.