Promjene

Microsoft ukida Mail i Calendar, uvodi Outlook umjesto njih

Autor: Biznis.ba
Microsoft ukida Mail i Calendar, uvodi Outlook umjesto njih
Foto: Unsplash

Od pojave Windows 8, korisnici su navikli na jednostavnu, ali funkcionalnu aplikaciju Mail, koja je zamijenila stariji Windows Live Mail. Međutim, promjene su na vidiku, jer Microsoft planira da ukloni kako Mail, tako i Calendar aplikacije, zamjenjujući ih potpuno novim klijentom - Outlookom.

Microsoft je prvobitno planirao da povuče ove aplikacije već 2023. godine, ali je životni vijek Mail i Calendar aplikacija privremeno produžen. Ipak, to nije trajalo dugo; kompanija je najavila da će obe aplikacije definitivno biti ukinute 2024. godine. Na njihovo mjesto dolazi novi Outlook, desktop verzija poznate webmail aplikacije, koji podržava više naloga, prenose Nezavisne novine.

Iako novi Outlook donosi neke poboljšane funkcionalnosti, korisnike može razočarati činjenica da uključuje i ugrađene reklame. Jedini način da se one onemoguće je pretplata na Microsoft 365, što nije jeftino rješenje.

Za one koji ne žele da koriste novi Outlook, postoje alternative u obliku aplikacija trećih strana. Thunderbird je besplatan i nudi bogate mogućnosti ali možda nije najatraktivniji. Mailbird je vizuelno privlačnija opcija, ali nije besplatna. eM Client može biti dobra alternativa Outlooku, iako neke funkcije zahtijevaju plaćanje.

Mnogi ljudi danas koriste web-mail ili mail na telefonima, pa im promjene možda neće mnogo značiti. Međutim, ako ste oslanjali na ugrađenu Mail aplikaciju, novi Outlook možda neće u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe.