Problemi

Mreža X pred Sudom zbog uskraćivanja bonusa obećanih radnicima

Autor: Biznis.ba
Mreža X pred Sudom zbog uskraćivanja bonusa obećanih radnicima
Vlasnik platforme X

Savezni sudija je presudio da se X, bivši Twitter, mora suočiti sa tužbom nakon što su radnici optužili kompaniju da nije isplatila bonuse koje su im obećali.

Sudija je u petak odbio X-ov zahtjev da se slučaj odbaci. X je optužen da nije isplatio godišnje bonuse radnicima nakon njegove akvizicije u oktobru 2022. od strane milijardera Elona Muska – uprkos ponovljenim uvjeravanjima rukovodilaca prije i nakon sporazuma da će kompanija to učiniti, prema tužbi podnesenoj u juna 2023. u ime zaposlenih.

Tužbu je federalnom sudu u San Francisku podnio Mark Schobinger, koji je bio viši direktor u X sve dok nije napustio kompaniju u maju. Tužba traži status grupne tužbe za bivše i sadašnje zaposlenike X koji nisu primili bonus za 2022.

Savezni sudija krajem prošle sedmice rekao je da je Schobingerov slučaj protiv X vjerodostojan i da je dopustio da se nastavi.

"Twitterova ponuda da mu zauzvrat isplati bonus postala je obavezujući ugovor prema zakonu Kalifornije", rekao je američki okružni sudija Vince Chhabria u presudi u petak.

X, koji je praktično ukinuo svoj tim za odnose s javnošću, nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar. Kompanija je, u svom zahtjevu za odbacivanje, tvrdila da usmeno obećanje ne bi trebalo biti obavezujuće i da bi slučaj trebao biti saslušan u Teksasu. Međutim, sudija je rekao da se u pitanjima koja dovode u pitanje da li se ugovor može izvršiti, primjenjuje zakon Kalifornije.

U junskoj žalbi je navedeno da nakon što je objavljeno da Musk kupuje kompaniju društvenih medija prošlog aprila, "mnogi zaposleni su izrazili zabrinutost" oko sudbine "njihove naknade i godišnjeg bonusa" ako i kada se posao zaključi.

U mjesecima prije nego što je Musk završio kupovinu X-a, rukovodioci kompanije su u više navrata obećavali zaposlenima da će bonusi za 2022. biti isplaćeni u visini od 50% cilja, navodi se u žalbi. "Obećanje je ponovljeno nakon Muskove akvizicije", navodi se u žalbi.

Međutim, uprkos obećanjima, X nije isplatio bonuse, kaže se u tužbi. Schobinger je napustio kompaniju u maju nakon što je "Twitter odbio različita obećanja koja je dao zaposlenima, uključujući neisplatu obećanih bonusa", navodi se u žalbi.