Naredba suda

Musk mora ponovo svjedočiti o preuzimanju Twittera

Autor: Biznis.ba
Musk mora ponovo svjedočiti o preuzimanju Twittera
Foto: Ilustracija

Američki Savezni sud naredio je da Elon Musk mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i berzu SAD-a (SEC) o njegovom preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.


SEC je u oktobru tužio Muska kako bi izvršnog direktora proizvođača električnih automobila Tesle i raketne firme SpaceX primorao da svjedoči nakon što je odbio doći na razgovor u rujnu za potrebe istrage. Milijarder je tada rekao da ga SEC pokušava "uznemiravati" brojnim sudskim pozivima.

Istraga nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X. Također pregledava izjave i podneske koje je SEC-u dao u vezi s ugovorom, ranije je izvijestila ta agencija.

Savezna sutkinja Laurel Beeler u februaru je presudila u korist SEC-a te je napisala da iako su Musk i njegov pravni tim tvrdili da SEC-ov sudski poziv u ovoj stvari predstavlja uznemiravanje milijardera, savezni finansijski regulator je "unutar svojih ovlasti", a njihov sudski poziv bio je "određen i traži relevantne informacije" za njihovu istragu. Musk je zatražio reviziju te odluke, prenosi SEEbiz.

Okružna sutkinja Jacqueline Scott Corley. u utorak je rekla: Kao što je sutkinja Beeler objasnila, istrage za koje Musk tvrdi da predstavljaju uznemiravanje su 'legitimne vladine istrage'".