neuralink

Musk nagovijestio ugradnju implantata koji će ljudima dati robotske supermoći

Autor: Biznis.ba
Musk nagovijestio ugradnju implantata koji će ljudima dati robotske supermoći
Foto: Ilustracija

Izvršni direktor Neuralinka Elon Musk na svojoj društvenoj mreži X objavio je zapanjujuće mogućnosti moždanih i drugih implantata.

Neuralinkov moždani implantat bio je predmet mnogih intriga i kontroverzi 2019. godine, kada je predstavljen. Ovo se također odnosi na testiranje ovog implantata na životinjama. Implantat je namijenjen osobama s paralizom pomoći da imaju određeni nivo pokretljivosti.

Prvi čovjek kojem je ugrađen takav implantat bio je 29-godišnji Noland Arbaugh, koji je brzo istreniran da upravlja prijenosnim računarom koristeći samo svoj mozak. To dokazuje učinkovitost samog koncepta moždanih implantata, prenosi SEEbiz.

Neuralink je u maju ove godine objavio da traže još tri osobe kojima će biti ugrađeni implantati. Musk je naznačio da bi implantat trebao biti ugrađen u drugu osobu sljedeći tjedan, te se nada da će do kraja ove godine biti "visoka jednoznamenkasta" brojka onih kojima će biti ugrađeni. To sugerira da Neuralink možda ubrzava svoj razvoj.

Osvrnuo se i na probleme s implantatima, ali i njihovu budućnost. Za Muska je također vjerovatna ugradnja robotskih udova, izvedenih iz humanoidnog robota Optimus koji je razvila njegova firma Tesla. Vjeruje da će ljudi koji su ostali bez dijelova tijela imati više slobode, pa čak i da će im dati supermoći kiborga (organizam poboljšan tehnologijom).