Apple Intelligence

Musk odlučan u zabrani Appleovih uređaja u njegovim kompanijama uslijed noviteta

Autor: Biznis.ba
Musk odlučan u zabrani Appleovih uređaja u njegovim kompanijama uslijed noviteta
Foto: Bloomberg


Milijarder Elon Musk zaprijetio je zabranom Appleovih uređaja u svojim firmama ako Apple integrira OpenAI-jev ChatGPT u svoje iPhone, iPad i Mac operativne sisteme.

“Ako Apple integrira OpenAI na nivou OS-a, tada će Appleovi uređaji biti zabranjeni u mojim firmama. To je neprihvatljivo kršenje sigurnosti”, naglasio je Musk u objavi od 10. juna.

Musk je čak sugerirao da će posjetitelji Tesle, Space Exploration Technologies Corp i drugih kompanija koje on vodi morati imati svoje Apple uređaje "spremljene u Faradayev kavez" pri ulasku.

Tokom Appleove svjetske konferencije programera 2024. 10. juna, tehnološki div otkrio je "Apple Intelligence" — paket novih generativnih AI funkcija— koje će kasnije ove godine biti uvedene na iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia.

Tu je informaciju prvi objavio Bloomberg tokom vikenda.

Jedna će funkcija omogućiti Appleovom glasovnom asistentu, Siri, da prenosi pitanja korisnika ChatGPT-u kada je to potrebno. "Korisnicima se postavlja pitanje prije nego što se bilo kakva pitanja pošalju ChatGPT-u, zajedno s bilo kojim dokumentima ili fotografijama, a Siri zatim izravno predstavlja odgovor."

Funkciju bi pokretao GPT-4o — najnovija OpenAI-jeva iteracija ChatGPT-a.

Ali Musk je rekao da je "očigledno apsurdno" da Apple "nije dovoljno pametan" da napravi svoju vlastitu umjetnu inteligenciju i sugerirao da bi svojim klijentima učinili medvjeđu uslugu prepuštanjem privatnosti i sigurnosti vanjskim firmama, prenosi SEEbiz.

"Bacaju te niz rijeku."

"Apple korištenjem riječi 'zaštitite svoju privatnost' dok predaje vaše podatke AI-ju treće strane koji ne razumiju i koji ne mogu sami stvoriti uopće *ne* štiti privatnost", rekao je Musk u drugoj X objavi.