poduzeti koraci

Musk se usklađuje s nalogom suda u Brazilu, suspendira račune na X-u

Autor: Biznis.ba
Musk se usklađuje s nalogom suda u Brazilu, suspendira račune na X-u
Foto: Elon Musk X / Ilustracija

Nakon gotovo mjesec dana blokiranja u Brazilu, platforma društvenih medija Elona Muska, X, poduzela je korake kako bi se uskladila s lokalnim propisima.

Prema izvještajima lokalnih medija, X je 18. septembra počeo suspendirati račune optužene za širenje dezinformacija, prema nalogu suca Alexandrea de Moraesa. Osim obustave računa, advokati X-a najavili su da će uskoro biti imenovan novi pravni zastupnik u zemlji.

Prema brazilskom zakonu, platforme društvenih medija koje djeluju u zemlji moraju imati zakonskog zastupnika.

Računi povezani s digitalnim influencerom Allanom dos Santosom i novinarom Paulom Figueiredom, obojica s prebivalištem u Sjedinjenim Državama, suspendirani su. Devet dodatnih računa ugašeno je kao dio odluke, prenosi SEEbiz.

Vjeruje se da su suspendirani računi povezani s pristašama bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i prethodno su bili zabranjeni na drugim platformama društvenih medija. Odluke je donio sudac Moraes u sklopu dviju tekućih istraga o širenju dezinformacija.

Musk je javno osudio Moraesove postupke kao politički motiviranu cenzuru, optužujući suca da se ponaša kao "diktator" ciljajući političke protivnike kroz, kako Musk tvrdi, nezakonite zahtjeve za moderiranje sadržaja. Uprkos ovim optužbama, sudsko vijeće brazilskog vrhovnog suda podržalo je Moraesovu odluku, zadržavši X suspendiranim i nametnuvši novčane kazne.

Brazilska vlada, na čelu s predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, poduprla je napore suda, tvrdeći da je ključno boriti se protiv dezinformacija, posebno nakon političkih nemira koje su navodno potaknule lažne vijesti.