Ovi trikovi će vam pomoći

Nedostaje vam slobodnog prostora na mobilnom uređaju? Evo kako to možete riješiti.

Autor: Biznis.ba
Nedostaje vam slobodnog prostora na mobilnom uređaju? Evo kako to možete riješiti.
Foto: Unsplash

Brisanje neželjenih aplikacija, slika i video zapisa pohranjenih na vašem telefonu nije najuzbudljiviji zadatak na svijetu, ali je važan i ne bi trebalo dugo trajati.

Bilo da koristite iPhone ili Android, vaš uređaj ima zgodne, ugrađene alate za rješavanje digitalnog smeća. Za samo nekoliko minuta možete napraviti mjesta za fajlove koji su vam najvažniji.

Vrijedi odvojiti malo vremena za brisanje datoteka sa vašeg iPhone-a koje vam nisu potrebne. Tako ćete imati više prostora za aplikacije, dokumente, fotografije i video zapise. Osim toga, izbjeći ćete strašno obavještenje "Skladište je puno".

Savjet: Prije brisanja datoteka razmislite o izradi sigurnosne kopije uređaja na računaru ili iCloud-u. Imajte na umu da iCloud automatski pravi sigurnosnu kopiju vašeg iPhone-a svaki dan kada se puni, zaključan i na Wi-Fi mreži. Provjerite detalje u Settings > [vaše ime] > iCloud > iCloud Backup, prenosi Which.

Kada budete spremni, prođite kroz ova četiri koraka:

Na početnom ekranu dodirnite ikonu Postavke.

Pomaknite se do Općenito i odaberite iPhone Storage. Na ovom ekranu ćete vidjeti pregled datoteka pohranjenih na vašem telefonu (ne iCloud) – lista uključuje fotografije, poruke i aplikacije.

Odvojite trenutak da identifikujete najveće segmente na grafikonu. Na primjer, možete vidjeti da instalirane aplikacije zauzimaju više prostora nego što biste željeli.

Istražite karticu Preporuke za savjete o tome kako uštedjeti prostor. Ako postoji više prijedloga, morat ćete odabrati Prikaži sve. Jedna od opcija je Optimize Photos, koja pohranjuje fotografije u punoj rezoluciji u iCloud i koristi manje verzije na vašem mobilnom telefonu.