koristan savjet

Nemojte ovo da radite sa laptopom: Može da izazove ozbiljne posljedice

Autor: Biznis.ba
Nemojte ovo da radite sa laptopom: Može da izazove ozbiljne posljedice
Foto: Pexels

​Veliki broj korisnika laptop računara kod kuće ili na poslu održava ih stalno priključenim na električnu mrežu preko kabla.

To je na neki način i razumljivo jer žele da uštede na ugrađenoj bateriji, računajući da će ona imati duži radni vijek.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka za modernu tehnologiju njemačkog sajta "Techbook", nije dobro držati starije laptopove stalno priključene na mrežu.

Većina laptop računara sadrži litijum-jonske i litijum-polimerske baterije. Imaju mnogo veći kapacitet skladištenja energije i ne pate od takozvanog memorijskog efekta, prenosi B92. Međutim, litijum-polimerske baterije su mnogo osjetljivije na visoke temperature i preopterećenje pri punjenju od litijum-jonskih modela.

Međutim, kod većine laptopa, sama baterija prepoznaje kada je 100 posto puna ili odgovarajući softver automatski prestaje da se puni kako bi spriječio preopterećenje.

Ono što zaista predstavlja problem za litijum-polimerske baterije na duži rok je viša temperatura koja se neizbježno stvara kada je kabl laptopa povezan na mrežu od 230V tokom velikog broja sati ili danonoćnih.

Ekstremne temperature u rasponu od -20 do +50 stepeni Celzijusa su generalno loše za baterije laptopoa.

Međutim, litijum-polimerske baterije će definitivno biti oštećene zbog povišenih temperatura kada je uređaj stalno priključen na struju. Poslije nekog vremena, oni će zbog toga oslabiti i brže se isprazniti. Zato, pokušajte da starije laptope ne držite stalno na 230V, na taj način im samo skraćujete vijek baterije.