utvrdila studija

Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Autor: Biznis.ba
Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.
Foto: Unsplash

​Kažu da internet nikada ne zaboravlja, ali to izgleda više ne važi. Prema najnovijim istraživanjima internet je ostao bez četvrtine web stranica koje su napravljene između 2013. i 2023. godine.

U studiji Pew istraživačkog centra je utvrđeno da stvari s interneta nestaju pred našim očima.

Naslovljena je “When Online Content Disappears“ i ističe da se četvrtini stranica koje su nastale u proteklih desetak godine više ne može pristupiti. Uprkos uvjerenju da sve ostaje na internetu, oko 38 posto stranica koje su nastale 2013. godine više uopšte ne mogu da se pronađu.

Čak se i neke novije stranice gube - dokazano je da je 8 posto onih koje su postojale 2023. godine danas izgubljeno. Istraživači su projekat sproveli na slučajnom uzorku, a rezultati do kojih su došli su zabrinjavajući, ako se ima u vidu da se moderni građani sve više oslanjaju na informacije koje pronađu na internet, prenosi PCpress.

U eri u kojoj se AI sve bre razvija (46.9 posto internet saobraćaja pripada botovima) i usput mnogo griješi, nemogućnost utvrđivanja informacija preko drugih izvora bi mogla da bude pogubna.

Posebno što se sve više govori o AI-novinarima i drugim AI "radnicima" koji bez alternativnih izvora informacija imaju potpunu slobodu da svoje halucinacije dijele kao istinu. Zvuči kao savršen recept za distopiju.