Tech

Netflix: Profit raste nakon suzbijanja dijeljenja lozinki

Autor: Biznis.ba
Netflix: Profit raste nakon suzbijanja dijeljenja lozinki
Foto: Unsplash

Iz Netflixa su kazali da im je profit skočio u prva tri mjeseca ove godine, dijelom zahvaljujući suzbijanju dijeljenja lozinki. Gigant streaminga saopštio je da je dodao 9,3 miliona korisnika u prvom kvartalu, čime je ukupan broj pretplatnika dostigao skoro 270 miliona.

Kompanija je također saopštila da je njen profit u prvom kvartalu skočio na više od 2,3 milijarde dolara (1,85 milijardi funti).

Ali kompanija će prestati sa izvještavanjem o ključnim brojevima pretplatnika od sljedeće godine. Objavljujući odluku, kompanija je u pismu akcionarima rekla : “U našim ranim danima, kada smo imali malo prihoda ili profita, rast članstva je bio snažan pokazatelj našeg budućeg potencijala”.

Dodaje se da je danas broj pretplatnika postao “samo jedna komponenta našeg rasta”, tražeći od investitora da se fokusiraju na profit i prihod.

Njen prihod za prvi kvartal porastao je za skoro 15% u odnosu na prethodnu godinu na 9,37 milijardi dolara.

Firma je takođe zaslužna za “bubnjeve” hitova, poput kriminalističke drame Griselda.

Neki investitori vidjeli su njegovu neočekivanu odluku da prestane sa prijavljivanjem broja pretplatnika kao znak da se Netflixov talas rasta kupaca možda bliži kraju, prenosi Bankar me.

Simon Gallagher, bivši direktor Netflixa, a sada direktor kompanije za ulaganje u zabavu SPG Global, rekao je za emisiju BBC Today da, iako brojke ukazuju na “veoma, vrlo jak učinak”, ovo možda neće potrajati.

“To je definitivan vjetar u leđa od razbijanja dijeljenja lozinki, vidjeli smo to posljednje tromjesečje, nastavilo se i u ovom kvartalu i nastavit će se još jedan ili dva, ali postoji očekivanje da će doći do kraja sljedeće godine u ovo doba.”

Bivši prvi čovjek Netflixa rekao je da kompanija želi da “ljudi odustanu od fiksiranja na brojeve pretplatnika”. Ali prestanak saopštavanja brojeva pretplatnika uznemirio je analitičare u SAD-u.

Jamie Lumley iz istraživačke firme Third Bridge napisao je da ta odluka postavlja “pitanja o izgledima rasta Netflixove baze pretplatnika”.

Drugi tehnološki giganti kao što su Facebook matična Meta i platforma društvenih medija X, nekadašnji Twitter, takođe su prestali da prijavljuju mjesečne aktivne brojeve korisnika jer je rast usporen.