Neovlašteno korištenje

New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava?

Autor: Biznis.ba
New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava?
AI New York Times / Ilustracija

Američke novine The New York Times tužio je Microsoft i OpenAI, kompaniju koja stoji iza popularnog chatbota za umjetnu inteligenciju (AI) ChatGPT.

Zbog navodnog kršenja autorskih prava jer je, kako tvrdi, neovlašteno koristila njegove objavljene radove u svrhu obuke AI, prenosi HINA.

Times je jučer podnio tužbu u New Yorku, tvrdeći da su kompanije nezakonito koristile rad novina za stvaranje proizvoda umjetne inteligencije koji mu sada konkuriraju.

- Putem Microsoftovog Bing Chata (nedavno preimenovanog u "Copilot") i OpenAI-jevog ChatGPT-a, tuženi se žele okoristiti golemim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo koristeći ga za izradu zamjenskih proizvoda bez dopuštenja ili plaćanja, stoji u pritužbi.

- Ova tužba ima za cilj prisiliti [tužene] da odgovaraju za milijarde dolara zakonskih i stvarnih šteta koje su dužni zbog nezakonitog kopiranja i korištenja jedinstveno vrijednih djela The Timesa, stoji u dokumentu.

Web stranica za tehnološke vijesti The Verge citirala je glasnogovornicu OpenAI-ja Lindsey Held koja je rekla u izjavi poslanoj e-poštom da su "tekući razgovori s New York Timesom bili produktivni i da su se konstruktivno kretali naprijed, tako da smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem događaja."

Kalifornijski start-up OpenAI zaokupio je pozornost svijeta svojim tekstualnim robotom ChatGPT - razvijenim uz podršku Microsofta - koji može odgovarati na upite esejima, poezijom, računalnim kodom i drugim sadržajem.

Njegovo izdanje 2022. skrenulo je pozornost na napredak u umjetnoj inteligenciji i potaknulo rasprave o mogućim posljedicama.