prestigao je microsoft

Nividia u minusu 13%, tri dana nakon što je postala najvrijednija kompanija

Autor: Biznis.ba
Nividia u minusu 13%, tri dana nakon što je postala najvrijednija kompanija
Foto: Nvidia

Otkako je prošle sedmice nakratko postala najvrijednija kompanija na svijetu, Nvidia je pala tri uzastopna dana trgovanja i sada je u minusu 13% u odnosu na svoj vrhunac.

Pad u ponedjeljak bio je drugi najstrmiji pad proizvođača čipova ove godine, jer su dionice pale 6,7% na 118,11 USD. Nvidijin pad donio je sa sobom pad proizvođača čipova i drugih tehnoloških firmi koje su bile povezane s procvatom umjetne inteligencije.

Super Micro Computer, koji prodaje poslužitelje s Nvidijinim AI čipovima, pao je 8,7 posto, a Dell, koja se natječe na tom tržištu, pala je za 5,2%.

Dizajner čipova Arm pao je 5,8%, dok su poluvodički divovi Qualcomm i Broadcom pali 5,5% odnosno 3,7%.

Mnoge od tih firmi bile su među najvećim dobitnicima u posljednjih nekoliko godina jer su se investitori uvelike kladili da će one biti glavni korisnici vala potrošnje AI-ja.

Nvidijina vrijednost gotovo se utrostručila u prošloj godini čak i nakon trodnevnog pada. Prošlog je sedmice nadmašio Apple i Microsoft kao najvrijednija američka firma s tržišnom kapitalizacijom od preko 3 triliona dolara prije nego što se odrekla nekih od tih dobitaka. Nvidia je u ponedjeljak bila četvrti najveći gubitnik na S&P 500 indeksu. Super Micro još uvijek raste za gotovo 200% u 2024.

Ulagači možda iskorištavaju priliku da zabilježe dobitke nakon nekoliko vrućih mjeseci.

"Ne mislim da je zabava gotova, ali bila je vraški uspješna i ima toliko drugih mjesta u tehnologiji koja nude bolji privlačan rizik/nagradu", izjavila je Stephanie Link iz Hightowera za CNBC u petak, nazivajući Nvidijine dionice "prevoljenima". .”

Nvidia je rekla da je potražnja za njezinim cijenjenim AI grafičkim procesnim jedinicama (GPU) i dalje visoka, jer firme uključujući Microsoft, Google, Amazon, Oracle i Meta kupuju čipove u vrijednosti milijarde dolara za napajanje svojih podatkovnih centara i usluga u oblaku, prenosi SEEbiz.

Kasnije ove godine, Nvidia će početi isporučivati svoje AI čipove sljedeće generacije, nazvane Blackwell, za koje neki analitičari očekuju da bi mogli započeti još jedan ciklus značajnog rasta za proizvođača čipova i njegove partnere.

Nvidijine performanse "nastavit će se sljedećih 18-24 mjeseca", rekao je osnivač Constellation Researcha Ray Wang u ponedjeljak na CNBC-jevom Squawk Boxu. "Mislim da je dobro vrijeme za kupovinu umaka."