huawei i zte

Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže

Autor: Biznis.ba
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
Foto: Huawei

Njemačka vlada postigla je dogovor s kineskim pružateljima telekomunikacijskih usluga Huawei i ZTE o uklanjanju komponenti kineske proizvodnje iz njemačke 5G mobilne mreže do 2029. godine.

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser potvrdila je u četvrtak da je dogovor postignut, rekavši da je vlada pomno ispitala uključene rizike.

"Sada smo donijeli jasnu i strogu odluku", rekla je i dodala: "Kritične komponente više se ne smiju koristiti u jezgrenoj mreži najkasnije do kraja 2026. U pristupnim i transportnim mrežama, kritični sistemi upravljanja moraju zamijeniti najkasnije do kraja 2029."

Jezgrena mreža prvenstveno uključuje velike podatkovne centre, dok pristupne mreže povezuju korisnike s pružateljima mobilnih mreža.

Njemački pružatelji mobilnih mreža pristali su na zamjenu, kojoj su se godinama opirali zbog zabrinutosti oko troškova. Istodobno, firmama su dana duga prijelazna razdoblja za skupu konverziju.

Faeser je rekao da će sporazum zaštititi kritičnu infrastrukturu Njemačke. "Štitimo komunikaciju građana, poduzeća i države. Moramo smanjiti sigurnosne rizike i, za razliku od prošlosti, izbjeći jednostranu ovisnost. Moramo postati neovisniji i otporniji na krize", ustvrdio je ministar.

Glasnogovornik njemačkog Vodafona, jednog od tri glavna mrežna operatera u zemlji, rekao je da će ovaj sporazum biti tehnički izazovan za uključene firme, ali da također konačno pruža prijeko potrebnu predvidljivost.

"Ali to je izvedivo i, po našem mišljenju, pravi put naprijed", rekao je.

Glasnogovornik mobilnog operatera Telekom objasnio je da sporazum "postavlja dobru ravnotežu između sigurnosnih interesa naše zemlje i nužnog daljnjeg širenja digitalne infrastrukture u Njemačkoj".

"Iznad svega, sporazum zadovoljava potrebe naših korisnika za najboljom mogućom pokrivenošću mrežom", dodao je.

Huawei Njemačka, međutim, odbacio je sigurnosne zabrinutosti. Tokom proteklih 20 godina, podružnica se etablirala kao pouzdan dobavljač inovativnih i sigurnih telekomunikacijskih tehnologija u Njemačkoj.

"Još uvijek nema razumljivih dokaza ili vjerojatnih scenarija da bi Huaweijeva tehnologija na bilo koji način predstavljala sigurnosni rizik", priopćio je Huawei Njemačka.

Firma će "nastaviti konstruktivno i otvoreno surađivati s našim partnerima i kupcima kako bismo zajednički postigli poboljšanja i napredak u području kibernetičke sigurnosti i ubrzali razvoj mobilnih mreža i digitalizacije u Njemačkoj", rečeno je, a prenosi SEEbiz.

Ranije je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao u Pekingu da bi njemačka vlada trebala procijeniti pružatelje tehnologije 5G mobilne mreže bez političkih obzira. Politiziranje ekonomskih, komercijalnih i tehnoloških pitanja samo služi za ometanje saradnje, rekao je Lin Jian.

Glasnogovornik je rekao da se Kina nada da će Njemačka poštovati činjenice, donijeti odgovarajuće odluke i osigurati transparentno i nediskriminatorno tržišno okruženje za tvrtke iz svih zemalja.

Uključenost kineskih firmi poput Huaweija u izgradnju i vođenje 5G mreža bila je predmet rasprave širom Evrope posljednjih godina, zbog zabrinutosti da bi Kina mogla dobiti pristup osjetljivim podacima.

Lin je istaknuo da su Huawei i druge kineske firme već nekoliko godina aktivne u Evropi i pomogle su u izgradnji visokokvalitetne infrastrukture. Firme su otvorile radna mjesta i platile poreze, rekao je, tvrdeći da nema dokaza da ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Cijene motornih goriva pale su za 3,4 posto.