procjene vdma

Njemačku industriju robota čeka loša godina

Autor: Biznis.ba
Njemačku industriju robota čeka loša godina
Foto: Ilustracija

Prihod njemačkih proizvođača robota gotovo će stagnirati u ovoj godini zbog slabe domaće potražnje, pokazale su procjene udruženja strojarske industrije VDMA. Prihod će u ovoj godini porasti za dva posto i vjerovatno dostići 16.5 milijardi eura, izračunali su u VDMA.

U 2023. poskočio je za 13 posto. "Sektor robotike i automatizacije stagnira zbog slabe domaće potražnje. Nesigurni klijenti suzdržani su u ulaganjima", rekao je voditelj VDMA-e Frank Konrad. Upozorio je kako njemačka ekonomija treba bolje okvirne uvjete da bi aktivnost ponovo porasla.

Kina se izjednačila s Japanom i Njemačkom
Proizvođači robota bilježe rast u ovoj godini samo na inozemnim tržištima, uz skok narudžbi u prva četiri mjeseca za 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Sektor očekuje žešću konkurenciju u budućnosti zbog izglednog pojačanog angažmana kineskih firmi u Evropi, procjenjuje udruženje.

Kina se u industrijskoj automatizaciji gotovo izjednačila s Japanom i Njemačkom i danas broji 392 robota na 10 hiljada radnika, citira VDMA podatke Međunarodne udruge za robotiku (IFR). Njemačka ima 415, a Japan 397, napominju, prenosi Index hr.

Peking istodobno ciljano podupire domaću industriju robota u sklopu petogodišnjeg plana, a kineske firme paralelno šire prodajne i marketinške strukture u Njemačkoj i u cijeloj EU kako bi ublažile posljedice kinesko-američkih trgovinskih sukoba. "Da bi bila konkurentnija, proizvodnja u Njemačkoj treba pouzdanu osnovu za ulaganja i nove impulse", upozorio je šef VDMA.