U prvom tromjesečju

Nokia istovremeno bilježi rast dobiti, ali i pad prihoda

Autor: Biznis.ba
Nokia istovremeno bilježi rast dobiti, ali i pad prihoda
Foto: Unsplash

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila rast neto dobiti od 52 posto, čime je dostigla 438 miliona eura.

Rast je, ističe agencija AFP, postignut zahvaljujući mjerama štednje u sklopu koje je firma u oktobru najavila kako će ukinuti 14.000 radnih mjesta.

Odluku o otpuštanjima tada su obrazložili smanjenje potražnje za opremom za 5G mreže.

Istovremeno, međutim, rezultati za prvi ovogodišnji kvartal otkrivaju i da su prihodi firme manji su za petinu te iznose 4,67 milijardi eura.

To je, pak, pripisano “teškom poslovnom okruženju”, posebno u području mobilnih mreža gdje je zabilježen veliki pad ulaganja operatora u telekomunikacijsku infrastrukturu u Sjevernoj Americi i Indiji, prenose Financije hr.

“Neto prihodi u prvom tromjesečju smanjeni su za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog trenutne slabosti tržišta. To smo i očekivali”, rekao je izvršni direktor Nokie Pekka Lundmark prilikom objave poslovnih rezultata.

Razloga za optimizam, međutim, ipak ima jer su objavili kako bilježe napredak u primanju narudžbi, što bi im, navode, trebalo osigurati dobre rezultate u drugoj polovici godine.