nakon pritisaka

Nova era poruka: Apple donosi RCS podršku u iOS 18

Autor: Biznis.ba
Nova era poruka: Apple donosi RCS podršku u iOS 18
Foto: Unsplash


Apple je objavio da će iOS 18 donijeti podršku za RCS (Rich Communication Services) u aplikaciji Messages, čime će se poboljšati komunikacija između iPhone i Android uređaja. Ovaj potez dolazi nakon dugogodišnjih zahtjeva i pritisaka, a Apple se konačno odlučio na ovaj korak vjerovatno i zbog regulatornih pritisaka iz Evropske unije.

Nova verzija iOS-a će omogućiti korisnicima da uživaju u višem kvalitetu fotografija i video zapisa, dužim porukama i funkcijama kao što su indikatori kucanja i potvrde o pročitanim porukama. Ove funkcije su do sada bile dostupne samo unutar iMessage platforme, dok su poruke između iOS i Android korisnika bile ograničene na zastarjeli SMS protokol, što je često izazivalo frustracije zbog nižeg kvaliteta i nedostatka enkripcije.

RCS je razvijen kao nasljednik SMS-a, pružajući modernije i sigurnije mogućnosti komunikacije. Iako je ovaj standard već dugo prisutan na Android uređajima, Apple je dosad odbijao da ga implementira. Uvođenjem RCS-a u iOS 18, Apple će omogućiti korisnicima bolje iskustvo u međusobnoj komunikaciji, bez obzira na platformu koju koriste.

Ovaj potez Apple-a mogao bi biti odgovor na regulatorne pritiske, ali i na sve češće zahtjeve korisnika za modernizacijom komunikacionih opcija. Podrška za RCS bit će dostupna korisnicima iPhone-a sa sledećim ažuriranjem sistema, čime će se smanjiti razlike u funkcionalnosti između iOS i Android uređaja.