rezultati

Nvidia bolja od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Nvidia bolja od očekivanja
Foto: Nvidia

Nvidia je u srijedu soapćila o zaradi u prvom fiskalnom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja za prodaju i zaradu, te je dala snažnu prognozu za tekuće tromjesečje.

Nvidia je rekla da dijeli svoje dionice 10 prema 1.

Nvidijini rezultati postali su način za ulagače da procijene snagu procvata AI koji je preplavio tržišta posljednjih mjeseci. Njegovi snažni rezultati u srijedu sugeriraju da je potražnja za AI čipovima koje proizvodi Nvidia i dalje velika.

Dionice su porasle 2% u produženom trgovanju.

Zarada po dionici: 6,12 USD prilagođeno naspram 5,59 USD prilagođeno, prema konsenzusnim procjenama LSEG-a.

Prihod: 26,04 milijarde dolara naspram 24,65 milijardi dolara koje očekuje LSEG

Nvidia je rekla da očekuje prodaju od 28 milijardi dolara u tekućem kvartalu. Wall Street je očekivao zaradu po dionici od 5,95 dolara uz prodaju od 26,61 milijarde dolara, prema LSEG-u. Prodaja je u prvom kvartalu uzletjela čak 262 posto.

Nvidia je izvijestila o neto dobiti za ovo tromjesečje od 14,88 milijardi dolara, ili 5,98 dolara po dionici, u poređenju s 2,04 milijarde dolara, ili 82 centa, u istom periodu prošle godine.

U protekloj godini, Nvidijina prodaja je naglo porasla jer su firme kao što su Google, Microsoft, Meta, Amazon i OpenAI kupile milijarde dolara Nvidijinih GPU-ova, koji su napredni i skupi čipovi potrebni za razvoj i implementaciju aplikacija umjetne inteligencije.

Najveći i najvažniji posao firme je prodaja podatkovnih centara, što uključuje čipove s umjetnom inteligencijom kao i mnoge dodatne dijelove potrebne za pokretanje velikih poslužitelja s umjetnom inteligencijom.

Nvidia je rekla da je njezina kategorija podatkovnih centara porasla za 427% u odnosu na prošlogodišnje tromjesečje na 22,6 milijardi dolara prihoda. Nvidia CFO Colette Kress rekla je u izjavi da je to zbog isporuka firminih grafičkih procesora "Hopper", koji uključuju tvrtkin H100 GPU.

Nvidia je također istaknula snažnu prodaju svojih mrežnih dijelova, koji su sve važniji jer firme grade klastere od desetaka hiljada čipova koje je potrebno povezati, prenosi SEEbiz. Nvidia je rekla da je imala 3,2 milijarde dolara prihoda od umrežavanja, prvenstveno Infiniband proizvoda, što je više od tri puta više od prošlogodišnje prodaje.

Nvidia, prije nego što je postala glavni dobavljač velikim firmama koje grade AI, bila je poznata prvenstveno kao firma koja proizvodi hardver za 3D igranje. Prihodi firme od igara porasli su 18% tokom tromjesečja na 2,64 milijarde dolara.

Firma također prodaje čipove za automobile i čipove za napredne grafičke radne stanice, koje su i dalje puno manje od poslovanja podatkovnog centra. Firma je prijavila 427 miliona dolara prodaje profesionalnih vizualizacija i 329 miliona dolara prodaje automobila.