nim

Nvidijin odjel razvoja umjetne inteligencije nudi tehnologiju kineskom startupu

Autor: Biznis.ba
Nvidijin odjel razvoja umjetne inteligencije nudi tehnologiju kineskom startupu
Foto: Nvidia

Nvidijina usluga poznata kao NIM, koja poslovnim korisnicima širom svijeta pruža jednostavan pristup različitim modelima umjetne inteligencije, upravo je dodala svojoj ponudi veliki jezični model koji je razvio kineski startup 01.AI.

Nvidijina web stranica za NIM, što je kratica za Nvidia Inference Microservices, sada prikazuje 01.AI-jev LLM zatvorenog koda, Yi-Large, kao jedan od modela dostupnih na platformi, piše The Information.

Za firmu 01.AI sa sjedištem u Pekingu, koju je prošle godine osnovao Kai-Fu Lee, magnat rizičnog kapitala i bivši predsjednik Google China, dio Nvidijine ponude prvi je korak u nastojanju da pronađe kupce u SAD-u i drugim tržištima izvan Kine. Startup, procijenjen na milijardu dolara u rundi finansiranja prošle godine, lansirao je Yi-Large prošlog mjeseca.

Ovo je još jedan primjer kako glavni kineski AI startupi koji razvijaju LLM i aplikacije sve više traže inozemne kupce. To je zato što vide malo prilika za zaradu u Kini zbog sve većeg rata cijena među lokalnim tehnološkim divovima i startupima.

The Information je u srijedu izvijestio da je Moonshot AI, jedan od najvrjednijih kineskih AI startupa, nedavno lansirao dva proizvoda u SAD-u - AI aplikaciju za igranje uloga za chat i generator glazbenih video zapisa - dok traži prilike izvan Kine.