Tech

Očekuje se oporavak prodaje mobitela u 2024.

Autor: Biznis.ba
Očekuje se oporavak prodaje mobitela u 2024.
Foto: Pexels

Prodaja mobitela trebala bi se oporaviti u ovoj godini budući da popuštanje inflacije podupire potražnju na tržištima u razvoju, dok kupce skupljih uređaja privlači integracija generativne vještačke inteligencije.

Globalne isporuke pale su prošle godine više od četiri posto budući da su građani smanjili potrošnju.

U 2024. trebale bi porasti za tri posto, prenosi Hina, a očekuje se da će glavni motor rasta biti tržišta u nastajanju, poput Indije, Bliskog istoka i Afrike, posebno u kategoriji jeftinijih uređaja, smatraju u Counterpoint Researchu.

Isporuke jeftinijih uređaja trebale bi porasti za 11 posto, nakon pada u 2023., uz pojačanu potražnju u karipskoj i latinoameričkoj regiji.

Potražnju za mobitelima u cjenovnoj kategoriji od 150 do 249 dolara trebalo bi potaknuti slabljenje inflacije u regijama poput Afrike i stabilizacija lokalnih valuta, uz dodatni poticaj pojačane konkurencije među kineskim proizvođačima poput Oppoa, Viva i Xiaomija, prenosi Financije hr.

U najskupljoj kategoriji koju definira cjenovni raspon od 600 do 799 dolara prodaja bi trebala porasti za 17 posto zahvaljujući integraciji genAI tehnologije i potražnji za sklopivim uređajima.

Najviše će skupih mobitela vjerovatno prodati Apple i Huawei, procjenjuju u Counterpoint Researchu, zahvaljujući stabilnoj potražnji za iPhoneima, osobito na tržištima u razvoju, i vodećoj poziciji Huaweija na matičnom kineskom tržištu, posebno nakon inauguracije seta poluvodiča 5G Kirin.