nova ažuriranja

Ono što nervira svakog korisnika Google Chromea bi uskoro moglo da nestane?

Autor: Biznis.ba
Ono što nervira svakog korisnika Google Chromea bi uskoro moglo da nestane?
Foto: Ilustracija


Google je predstavio nova ažuriranja za Chrome koja poboljšavaju performanse i pojačavaju bezbjednost korisnika.

Najnovije ažuriranje donosi funkcije dizajnirane za jednostavnije upravljanje obavještenjima i unapređenje kontrole nad dozvolama za web sajtove.

Jedno od najvažnijih poboljšanja je unapređena alatka za provjeru bezbjednosti (Safety Check), koja sada automatski radi u pozadini i proaktivno detektuje potencijalne prijetnje. Dostupna je i na mobilnim i na desktop verzijama Chrome-a, a korisnike obavještava o svim preduzetim mjerama.

Glavne funkcije uključuju prilagođavanje ili povlačenje dozvola za sajtove koje Google Safe Browsing označi kao rizične, rješavanje nametljivih obavještenja i upozorenja korisnika na bezbjednosne probleme poput zastarelih lozinki ili nedostatka bezbjednosnih zakrpa.

Za desktop korisnike, Chrome alatka za provjeru bezbjednosti sada prati instalirane ekstenzije radi mogućih bezbjednosnih prijetnji prije nego što obavijesti korisnika.

Na mobilnim uređajima, Google uvodi dugme za odjavu iz obavještenja unutar iskačućeg prozora sa obavještenjem, smještenog ispod opisa sadržaja. Ovo omogućava korisnicima da se jednostavno odjave sa obavještenja sa sajta. Alternativno, korisnici mogu upravljati obavještenjima putem dugmeta Upravljanje (Manage), smještenog ispod prozora.

Ova funkcija će se prvo pojaviti na Pixel uređajima, poput Pixel 9 i Pixel 9 Pro, a kasnije će biti dostupna i na drugim Android uređajima.

Pored unapređenja alatke za provjeru bezbjednosti i jednostavnijeg upravljanja obavještenjima, Google uvodi funkciju jednokratnih dozvola. Ova funkcija omogućava korisnicima da privremeno odobre određene dozvole na sajtu, koje će automatski biti povučene kada napuste sajt.