ogromni troškovi

OpenAI bi do kraja godine mogao bankrotirati

Autor: Biznis.ba
OpenAI bi do kraja godine mogao bankrotirati
Foto: Ilustracija

Dnevni operativni troškovi OpenAI-ja za održavanje ChatGPT-ja procjenjuju se na 700.000 dolara, a to će u budućnosti rasti kako će model postajati napredniji

Ključni igrač u sektoru AI-ja i firma koja stoji iza popularnog ChatGPT-ja, OpenAI, mogao bi ove godine izgubiti oko pet milijardi dolara.

Prema izvještaju The Informationa, OpenAI mogao bi do kraja godine biti na rubu bankrota s mogućnošću da ostane bez novca u sljedećih godinu dana. Dnevni operativni troškovi OpenAI-ja za održavanje ChatGPT-ja procjenjuju se na 700.000 dolara, a očekuje se da će ti troškovi rasti kako model postaje napredniji.

Predviđa se, također, da će OpenAI potrošiti oko sedam milijardi dolara na obuku AI modela i dodatnih 1,5 milijardu dolara na zapošljavanje u 2024. godini, prenosi Bug hr. Radi se o brojkama koje daleko premašuju predviđene troškove konkurenata. Inače, OpenAI od ChatGPT-ja dobiva oko dvije milijardi dolara godišnje te dodatnih milijardu dolara od pristojbi za pristup LLM-u, što nije dovoljno da pokrije operativne troškove firme.

OpenAI do sada prošao kroz sedam rundi finansiranja, prikupivši preko 11 milijardi dolara, a trenutno je procijenjen na 80 milijardi dolara.