poznato šta sve može

OpenAI sprema još napredniji AI

Autor: Biznis.ba
OpenAI sprema još napredniji AI
Foto: Unsplash

U novom izvještaju Reutersa se tvrdi da OpenAI razvija tehnologiju koja će donijeti napredne mogućnosti rasuđivanja u kompanijine AI modele u okviru tajnog projekta kodnog naziva "Strawberry".

Među ciljevima projekta je i omogućavanje AI modelima kompanije OpenAI da autonomno pretražuju internet kako bi "planirali unaprijed" za obavljanje složenijih zadataka, navodi se u internom dokumentu koji je vidio Reuters.

Projekat se ranije zvao Q* (Q star), a njegove demonstracije ranije ove godine pokazale su da može da odgovori na "škakljiva naučna i matematička pitanja", prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore koji su prisustvovali demonstracijama.

U ovoj fazi, mnogo toga ostaje nepoznato o Strawberry-ju – uključujući koliko je daleko odmakao u razvoju i da li je to isti sistem sa vještinama "ljudskog rasuđivanja" koji je OpenAI navodno demonstrirao na skupu zaposlenih nešto ranije.

Sposobnost AI-ja ove kompanije da sprovede "duboko istraživanje", za šta se tvrdi da je cilj Strawberry-ja, označila bi ogroman korak naprijed u odnosu na ono što je danas dostupno.