Tech

Ovaj telefon je promijenio historije tehnologije, a mnogi ne znaju za njega

Autor: Biznis.ba
Ovaj telefon je promijenio historije tehnologije, a mnogi ne znaju za njega
Foto: Kyocera VP 210

U vrijeme kada su mobilni telefoni služili samo za pozive i poruke, jedna kompanija za koju mnogi nisu čuli promijenila je sve.

Ako vam ime Kyocera VP 210 ne znači mnogo, ne brinite se, niste jedini. Međutim, upravo tako se zvao prvi mobilni telefon na svijetu s integriranom kamerom.

Bila je u pitanju kamera od 0,11 MP i moglo je da se fotografira 20 puta prije nego što se popuni skladišna memorija telefona.

Ovaj uređaj pojavio se 1999. godine u Japanu i tada je koštao oko 40.000 jena (danas je to oko 520 eura).

Trebalo je godinu do sljedećeg telefona s kamerom, i to je bio Samsung SCH-V200, koji se pojavio u domaćoj Južnoj Koreji u junu 2000.

Također je mogao da uskladišti do 20 fotografija, ali je imao nešto bolju rezoluciju – 0,35 MP. S druge strane, niste mogli da ga koristite da pošaljete slike direktno, već biste morali da povežete kameru s računarom i onda na njega prebacite fotografije, piše B92.

Malo kasnije, u novembru 2000., u Japanu se pojavio treći telefon sa kamerom. Zvao se Sharp J-Phone, a hardver telefona i kamere bili su međusobno integrirani, za razliku od Samsungovog uređaja.