neke od smjernica

Ovo je znak da je vaš telefon hakovan

Autor: Biznis.ba
Ovo je znak da je vaš telefon hakovan
Foto: Ilustracija

Ukoliko ste se nekada zapitali na koji način možete da znate da li vam je telefon "probijen" i hakovan, evo nekih naznaka.

Spor rad uređaja je obično prvi znak da nešto nije u redu i da je možda došlo do toga da se neko neprimjetno "ušunjao". Ostali "alarmi" uključuju previše brzo pražnjenje baterije, i aplikacije koje ne rade kako bi trebalo.

Pomenuti simptomi su oni koji najčešće ukazuju na to da je telefon možda hakovan, a napadi se u najvećoj mjeri izvode preko skrivene instalacije zlonamjernog softvera.

Softver tog tipa do smartfona dolazi putem interneta ili preko kablovske veze s drugim računarom. Na primjer, do ovoga može doći kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon pomoću programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije, prenosi b92.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove da je hakovan, a jedina indikacija biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Međutim, kasnije će telefon sam početi da daje signale o tome da je "probijen". Počeće prekidi u njegovom radu ili će doći do nekih drugih problema.

Kako da se zaštitite? Proizvođači preporučuju da se instaliraju aplikacije preuzete isključivo iz bezbjednih izvora i izbjegavanje povezivanja s nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savjetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasnit će vam gdje možete da obavite dijagnostiku na telefonu i oslobodite se sumnji da li ste hakovani.