Velike investicije

Pariz postaje evropska metropola umjetne inteligencije

Autor: Biznis.ba
Pariz postaje evropska metropola umjetne inteligencije
Foto: Ilustracija

Umjetna inteligencija postaje sve jači faktor u jačanju konkurentnosti pa mnoge kompanije sve više ulažu u tehnologije budućnosti.

Američki divovi Microsoft i Amazon odabrali su Francusku za velike tehnološke investicije, pa je Pariz već proglašen evropskim centrom umjetne inteligencije, piše HRT.

Nakon Googlea i Mete, Francuska je namamila i moćnu softversku kompaniju Microsoft na velike investicije u zemlji, najveće u njihovoj četiri decenije dugoj historiji.

"Ulažemo u Francusku četiri milijarde eura za izgradnju vodećeg svjetskog centra umjetne inteligencije, podatkovnog centra i infrastrukture za poslovanje u oblaku", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

"Donijet ćemo ovamo 25 hiljada najnaprednijih grafičkih procesnih jedinica i izgradit ćemo vrhunske kompjuterske kapacitete", dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je u Parizu ured američke kompanije, te se oduševio najavom otvaranja novog podatkovnog centra Microsofta u gradu Mulhouseu.

"Ovo je veliki dan za Microsoft i našu zemlju, jer će ove četiri milijarde eura potaknuti nova ulaganja u našoj istočnoj regiji Grand Est i time ojačati našu tehnološku snagu", poručio je Macron.

Francuzi imaju jaku start up scenu u koju ulažu moćne tehnološke kompanije. Amazon je najavio ulaganja od 1,2 milijarde eura te planira otvoriti 3.000 radnih mjesta u prodornom sektoru online trgovine i dostave paketa.

"Želimo biti centar dekarbonizacije i umjetne inteligencije, a najbolje je kad to postižemo s ljudima koji nam vjeruju kao i mi njima. Ovo je dokaz međusobnog povjerenja na zajedničkom putu u tehnološku budućnost", rekao je Macron.

Uz podršku moćnih svjetskih kompanija, Francuska je sve bliže cilju da postane centar evropske umjetne inteligencije.