Samsung

Predstavljen najbrži RAM za telefone

Autor: Biznis.ba
Predstavljen najbrži RAM za telefone
Foto: Ilustracija/Pexels

Prije nekoliko godina, Samsung je predstavio 8.5Gbps LPDDR5X RAM, koji je tada bio najbrži na svijetu. Kako ova tehnologija napreduje, sada je kompanija najavila još brži LPDDR5X.

Najnoviji Samsungov LPDDR5X RAM ima brzinu od 10.7Gbps i prevazilazi 9.6Gbps LPDDR5T varijantu koju je prošle godine predstavio SK Hynix. Ovo je povećanje od 25% u odnosu na prethodne X varijante RAM-a.

Međutim, brzina nije jedina nadogradnja koju donosi najnovija memorija za telefone.

Južnokorejska kompanija je ove čipove kreirala u 12nm procesu proizvodnje, što znači da su čipovi fizički manji. To je omogućilo da se poveća njihov kapacitet za 30% i sada sada stižu u paketima od 32 GB.

Nova memorija se promoviše kao kompatibilna za AI aplikacije, s obzirom na to da je velikim AI jezičkim modelima potrebna ogromna količina memorije.

Na kraju, novi LPDDR5X memorijski čipovi mogu i da smanje potrošnju energije za 25% i da rade u niskopotrošnom modu tokom dugog perioda.

Ovo je odlična vijest za baterije na mobilnim uređajima, ali i za servere kojima je memorija također namijenjena, prenosi B92.

Samsung će sa masovnom proizvodnjom 10.7Gbps LPDDR5X RAM-a početi u drugoj polovini ove godine. Kompanija također radi i na LPDDR6 RAM-u naredne generacije.