Fanovi nestrpljivi

Prekretnica za Apple: Pet proizvoda koji nam stižu u idućoj godini

Autor: Biznis.ba
Prekretnica za Apple: Pet proizvoda koji nam stižu u idućoj godini
Apple kompanija / Ilustracija

Iduća godina čini se kao prekretnica za Apple. Naime, kompanija će prvi put od 2015. lansirati novu kategoriju proizvoda - Vision Pro.

No, iduće godine stižu još neki zanimljivi Appleovi proizvodi, koje fanovi marke sa nestrpljenjem iščekuju, piše Index.

AirPods 4

Nove slušalice AirPods 4, koje dolaze iduće godine, imat će ažurirani dizajn sa kraćim drškama, tako da će izgledati poput križanca sadašnjih AirPodsa i AirPodsa Pro. Kako piše MacRumors, pristajanje i kvaliteta zvuka bit će poboljšani, a postoji još jedna velika promjena - stižu dva modela.

Postojat će dvije verzije AirPods 4 po različitim cijenama, a skuplji model imat će Active Noise Cancellation, značajku koja je za sada ograničena na ‌AirPods Pro‌. ‌AirPods 4‌ također će dobiti ažurirano kućište sa zvučnikom za Find My upozorenja i USB-C priključak za punjenje umjesto Lightning priključka.

OLED iPad Pro

Apple donosi OLED tehnologiju na iPad Pro 2024. godine i to će biti prvi put da je Apple izdao tako veliki OLED zaslon. U usporedbi sa mini-LED ili LED, OLED nudi dublje crne nijanse, bolji kontrast, poboljšani HDR i bolju energetsku efikasnost.

Novi ‌iPad Pro‌ modeli dobit će redizajn i doći će u ažuriranim veličinama od 13 inča i 11.1 inča. S obzirom na to da su OLED zasloni tanji, Apple bi mogao stanjiti i nove ‌iPad Pro‌ modele. Također, može se računati i na brži M3 čip.

Apple Watch X

U idućoj godini očekuje se Apple Watch Series 10 ili X, što je u skladu sa 10. godišnjicom Apple Watcha ako računate od datuma predstavljanja 2014., a ne od datuma lansiranja 2015. godine. Apple Watch 2024. dobit će osvježeni dizajn koji bi mogao uključivati ​​smanjeno kućište i novi sistem pričvršćivanja magnetskog remena.

Metoda pričvršćivanja magnetske trake omogućila bi Appleu da uštedi dragocjeni unutrašnji prostor unutar Apple Watcha za veću bateriju ili druge komponente, ali to bi moglo značiti da postojeće trake neće biti kompatibilne sa novim modelom.

Uz novi izgled, priča se da će Apple Watch X sadržavati praćenje krvnog pritiska i detekciju apneje za vrijeme spavanja. Praćenje krvnog pritiska na zapešću značajan je podvig, a Apple Watch će moći reći korisniku raste li njegov krvni pritisak i kreće li se prema hipertenziji.

Specifična sistolička i dijastolička očitanja neće biti dostupna, ali će praćenje krvnog pritiska i dalje pružati vrijedne informacije. Što se tiče apneje za vrijeme spavanja, ‌Apple Watch X‌ koristit će praćenje spavanja i praćenje uzoraka disanja kako bi utvrdio ima li osoba eventualnih prekida disanja tokom spavanja. Informacija će se moći prenijeti ljekaru za daljnje testiranje.

iPhone 16

Standardni modeli iPhone 16 dobit će nekoliko značajki koje su bile ograničene na modele iPhone 15 Pro, uključujući akcijsku tipku i brži 3-nanometarski čip A-serije. Akcijska tipka bi također mogla biti kapacitivna, a ne mehanička, pa bi je Apple mogao smanjiti.

Novi okomiti raspored leća kamere vjerovatno će omogućiti snimanje prostornog videa, što je značajka trenutno ograničena na modele ‌iPhone 15 Pro‌. Apple također dodaje novu kapacitivnu tipku za snimanje na sva četiri modela ‌iPhone 16‌, sa tipkom koja se nalazi na desnoj strani uređaja ispod tipke za uključivanje.

Gumb će osjetiti pritisak i podržavati taktilnu povratnu informaciju, a glasine sugerišu da će se koristiti za snimanje videa. Dok će standardni modeli ‌iPhone 16‌ imati isti dizajn kao i modeli iPhone 15, modeli iPhone 16 Pro imat će veće zaslone. ‌

iPhone 16 Pro‌ će mjeriti 6.3 inča, što je povećanje sa 6.1 inča, a ‌iPhone 16 Pro‌ Max će imati 6.9 inča, što je povećanje sa 6.7 ​​inča. Druge glasine o ‌iPhone 16‌ Pro seriji uključuju Ultra Wide leću od 48 megapiksela, Wi-Fi 7 i brži 5G čip iz Qualcomma.

Vision Pro

Prošlo je pola godine od kako je Apple predstavio Vision Pro, a početkom 2024. kupci će ga napokon moći isprobati. Apple vidi Vision Pro kao budućnost računarstca nazivajući ga prvim prostornim računarom.

To je uređaj mješovite stvarnosti, tako da ćete moći mijenjati između AR i VR pomoću Digital Crowna na bočnoj strani uređaja. Neće biti poput drugih uređaja na tržištu jer Apple koristi mikro-LED zaslone supervisoke rezolucije sa praćenjem ruku i očiju za kontrole.

Imerzivne aplikacije, igre i iskustva planiraju se za Vision Pro, a korisnici će moći snimati prostorni video za reprodukciju na uređaju. Vision Pro po cijeni od 3500 dolara nije za svakoga, a Apple proizvodi ograničen broj zbog složenosti uređaja.

Vision Pro će se nakon lansiranja prodavati samo u Sjedinjenim Državama, što dodatno ograničava njegovu dostupnost. Ljudi koji su među prvima isprobali Vision Pro rekli su da početna iteracija može biti teška i neudobna za nošenje, što će odvratiti neke korisnike, ali čak i uz nedostatke, Vision Pro će svakako oblikovati Appleovu budućnost.