kineska tehnološka grupa

Prihod kompanije Lenovo prevazišao očekivanja

Autor: Biznis.ba
Prihod kompanije Lenovo prevazišao očekivanja
Foto: Pexels

Kineska tehnološka Lenovo grupa objavila je danas da su njeni kvartalni prihodi od aprila do juna, koji za firmu predstavlja prvi fiskalni kvartal, porasli za 20 posto međugodišnje na 14 milijardi eura pošto se globalno tržište računara polako oporavlja nakon dvogodišnjeg pada.

Rezultat je prevazišao očekivanja agencije LSEG koja je prognozirala niži prihod od 12,8 milijardi eura, prenosi Reuters.

Kompanija Lenovo se proširila iznad svog osnovnog poslovanja sa računarima na razvoj softvera i pružanje usluga.

Grupa za infrastrukturna rješenja kompanije Lenovo, koja uključuje servere i drugi hardver, zabilježila je rast prihoda za 65 posto međugodišnje na 2,72 milijarde eura, a prihodi grupe za rješenja i usluge su porasli za 10 posto na 1,73 milijarde eura.

Prihodi Lenovo grupe od djelatnosti koje nisu vezani za proizvodnju računara već sada čine 47 posto ukupnih prihoda.

Izvršni direktor Lenova Jang Juanking smatra da će kompanija u budućnosti profitirati od takozvanih AI personalnih računara, odnosno računara koji su opremljeni specijalnim čipovima za korišćenje kapaciteta vještačke inteligencije.

On predviđa da će udio AI računara u ukupnim isporukama Lenova do kraja 2024. iznositi 10 posto, a taj udio bi mogao da poraste na 50 do 60 posto do 2026. godine.

U periodu od aprila do juna su globalne isporuke računara porasle za tri posto međugodišnje na 64,9 miliona, a kompanija Lenovo je zadržala poziciju tržišnog lidera sa udjelom od 23 posto, pokazuju podaci kompanije IDC.