i7500 Galaxy

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Autor: Biznis.ba
Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon
Foto: X

Samsung je najveći smartphone brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je počelo sa kompanijinim prvim Android telefonom.

Prvi Samsungov Android smartphone bio je i7500 Galaxy, koji je najavljen prije više od 15 godina i "utro" je put za uspjeh južnokorejske kompanije na tržištu smartphona.

Telefon i7500 Galaxy je najavljen 27. aprila 2009. godine a u prodaji se našao tokom juna iste godine. Stigao je šest mejseci nakon prvog Android smartphona: T-Mobile G1, koji je kreirao HTC.

Za razliku od većine drugih smartphona (kao i svih drugih Android i IOS uređaja), i7500 Galaxy je imao OLED ekran i veću bateriju. Ono što je još značajnije, koristio je originalni Android i Qualcomm MSM7200A procesor.

Smartphone je imao 3,2-inčni OLED ekran sa HVGA rezolucijom. Uz Qualcomm procesor, koristio je i 128MB RAM-a, 8GB skladišnog prostora i slot za microSD kartice.

Imao je unaprijed instaliran Android 1.5 operativni sistem. Na poleđini se nalazila 5MP kamera sa autofokusom, ali nije imao prednju kameru. Imao je i kompas, GPOS, 3.5mm priključak za slušalice i microUSB port, prenosi B92.

Godinu dana kasnije, Samsung je lansirao legendarni i9000 Galaxy S (popularan kao Galaxy S) što je kompaniju vinulo u nove uspjehe.