Jensen Huang

Prvi čovjek Nvidije potaknuo novi optimizam u tehnološkom sektoru

Autor: Biznis.ba
Prvi čovjek Nvidije potaknuo novi optimizam u tehnološkom sektoru
Foto: X.com


Azijski teškaši u proizvodnji čipova produžili su uspon Wall Streeta jer je CEO Nvidije Jensen Huang dao optimistične komentare o izgledima miljenika AI-ja.

Osnivač moćnika čipova umjetne inteligencije raspravljao je o svojim pogledima na jarak firme, njezine konkurente i opskrbni lanac na tehnološkoj konferenciji Goldman Sachs Communacopia + u San Franciscu. Dionice Nvidije porasle su 8% u srijedu jer je Huang opisao potražnju za proizvodima te firme kao "toliko veliku" da je "stvarno emotivna za ljude".

"Imamo puno ljudi na ramenima i svi računaju na nas", rekao je.

Dionice vezane uz Nvidijine dobavljače i firme povezane s poluvodičima porasle su u Aziji kako se prelilo raspoloženje ulagača.

Ugovorni proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp skočio je čak 5%, a Hon Hai Precision Industry
— međunarodno poznat kao Foxconn — dobio je preko 4%.

Huang je također odao priznanje dobavljaču TSMC-u za Nvidijin uspjeh, nazivajući je "najboljom na svijetu" i "nemalom razlikom", prenosi SEEbiz.

Japanske dionice vezane uz čipove također su porasle, uključujući dobavljača opreme za testiranje poluvodiča Advantest koji je ojačao preko 9%. Tokyo Electron i Renesas Electron porasli su 4,6% odnosno 3%.

Japanski tehnološki konglomerat SoftBank Group, koji posjeduje udio u dizajneru čipova Arm, skočio je preko 7%.

Optimizam ulagača proširio se i na Južnu Koreju, naime, Samsung Electronics i SK Hynix — dva najveća svjetska proizvođača memorijskih čipova — skočili su 2% odnosno 7,5%.

Nvidia dominira tržištem AI čipova, ali Huang je u srijedu rekao da je uspon umjetne inteligencije širi od pukih poluvodiča.

“Prvo je važno zapamtiti da umjetna inteligencija nije samo čip. AI je infrastruktura", rekao je Huang, dodajući da je računalstvo danas mnogo složenije od puke izrade čipa i stavljanja u kompjuter, "kao što je bilo u 1990-ima."

Objasnio je da je Nvidia dio ekosustava koji uključuje pružatelje usluga u oblaku i programere u ovom "prvom valu GenAI-ja".

Huang je također primijetio da je azijski opskrbni lanac "stvarno raznolik i stvarno međusobno povezan" kada su ga pitali kako Nvidia odmjerava geopolitičke probleme u regiji. Rekao je da Nvidia, "u slučaju da se nešto dogodi, trebaa to moći pokupiti i proizvesti negdje drugdje."

Dionice Nvidije skočile su 136% do sada ove godine usred kontinuiranog entuzijazma ulagača, uprkos jednodnevnom padu od 10% ranije ovog mjeseca koji je izbrisao gotovo 300 milijardi dolara s njezine tržišne vrijednosti.