Međunarodni karakter

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Autor: Biznis.ba
RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta
Cyber security / Ilustracija

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) pridružila s obilježavanju 6. februara, Dana sigurnijeg interneta, koji se ove godine obilježava pod sloganom "Surfaj sigurno - zajedno za bolji internet".

Iz RAK-a navode da Dan sigurnijeg interneta ima međunarodni karakter, i na inicijativu Evropske komisije globalno se obilježava s ciljem promovisanja i odgovornog korištenja digitalnih tehnologija.

Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, medija, telekomunikacija, promovišu sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativnih i društvenih odgovornosti iz oblasti dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom.

Ističu da je RAK dao značajan doprinos kreiranju okruženja sigurnijeg interneta u BiH realizacijom projekta "Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika Regulatorne agencije za komunikacije", a koji je obuhvatio analizu trenutnog stanja u BiH, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, digitalne komunikacije, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu.

Cilj projekta je podići svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje su prisutne u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Edukativni materijali koji su proizašli iz projekta dostupni su na linku, saopćeno je iz RAK-a, javlja FENA.