kineski div

Raste prodaja Huaweia

Autor: Biznis.ba
Raste prodaja Huaweia
Foto: Ilustracija

Huaweijev operativni sistem za mobitele HarmonyOS broji 900 miliona aktivnih korisnika, objavio je šef odjela za potrošačku elektroniku Richard Yu, naznačivši da se kineski div oporavlja od američkih trgovinskih ograničenja, uz skok prodaje mobitela od početka godine.

Kompanija je razvila vlastiti operativni sistem zbog američkih sankcija koje su joj od početka decenije blokirale pristup Googleovom Androidu.

Početkom juna 2021. godine Huawei je javnosti predstavio operativni sistem Harmony, a u augustu prošle godine iznenadili su svjetsku javnost novom serijom mobitela Mate60, u koje su, kako se vjeruje, ugrađeni čipovi razvijeni u Kini. Mnogi su seriju protumačili kao Huaweijev povratak na tržište mobitela u višoj cjenovnoj kategoriji nakon godina problema koje su mu zadala američka ograničenja.

Istraživačka firma TechInsights bila je testirala Huaweijev novi mobitel i zaključila da ga pokreće novi čip Kirin 9000S, koji je po njihovoj procjeni proizveo kineski Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Huaweijev prihod porastao je lani za 9,63 posto, a član uprave Ken Hu najavio je znatno veći prihod u 2024., istaknuvši oporavak u poslovanju s mobitelima, prenosi SEEbiz.

U prvim sedmicama 2024. kompanija je ponovo zauzela prvo mjesto na domaćem tržištu mobitela, svrgnuvši s trona američki Apple, prema izvještaju Counterpointa iz februara. Huawei se vratio na vrh ljestvice prvi puta otkada ga je SAD u maju 2019. uvrstio na 'crnu listu', dodaje se.