steve hoffman

Reddit će testirati pretragu uz pomoć vještačke inteligencije

Autor: Biznis.ba
Reddit će testirati pretragu uz pomoć vještačke inteligencije
Foto: X

Suosnivač i izvršni direktor popularnog internet foruma Reddit Steve Hoffman je najavio investitorima da će kompanija ove godine testirati pretragu zasnovanu na vještačkoj inteligenciji (AI) kako bi sumirala i preporučila sadržaj korisnicima.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će korisnici više istražiti sadržaj foruma i otkriti nove Reddit zajednice koje ih zanimaju, prenosi Tech Crunch.

Kompanija će za novu funkciju koristiti kako sopstvenu tehnologiju, tako i tehnologiju trećih strana, dodao je Hafmen.

Reddit je prethodno u maju najavio partnerstvo sa kompanijom za razvoj vještačke inteligencije Open AI, prema kome je forum dobio pristup velikim jezičkim modelima (LLM), a Open AI je dobio pravo da obučava svoje sisteme vještačke inteligencije na materijalima Reddita.

Sličan ugovor je postignut sa Googlom, a Hoffman je nedavno pozvao Microsoft i druge firme da takođe plate za podatke.

"Mi bez ovakvih ugovora nemamo nikakve informacije o tome kako se naši podaci prikazuju i za šta se koriste, tako da sada moramo da blokiramo kompanije koje ne pristaju na naše uslove", naveo je Hoffman.

On je posebno prozvao firme Microsoft, Anthropic i Perplexity koje, prema njegovim riječima, odbijaju pregovore o korištenju podataka sa Reddita.

Kako se navodi, Reddit je počeo da blokira web pretraživače kompanija sa kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi u Googlovom pretraživaču, ali ne i u pretraživaču Bing firme Microsoft.

Sve više tradicionalnijih medija traži da kompanije plate za korišćenje njihovog sadržaja za obuku modela vještačke inteligencije.

Mislim da se tradicionalna uloga pretraživača promijenila i on sada služi i za sumiranje podataka i obuku AI, a na ove promjene treba reagovati, dodao je Hoffman.