6,5 milijardi dolara

Reddit javnom ponudom dionica želi prikupiti vrijednu sumu

Autor: Biznis.ba
Reddit javnom ponudom dionica želi prikupiti vrijednu sumu
Foto: Pexels

Nakon zadnje runde finansiranja vrijedne 1,3 milijardi dolara, vrijednost firme bila je procijenjena na 10 milijardi dolara.

Reddit u nadolazećoj javnoj ponudi dionica cilja na procjenjenu tržišnu vrijednost od 6,5 milijardi američkih dolara. Cijena po dionici iznosit će između 31 i 34 dolara.

Reddit je podnio zahtjev za izlazak na burzu u februaru. Zaposlenicima će biti dopušteno prodavati dionice Reddita tokom ponude. Dostigne li cijena gornji dio raspona, udio Sama Altmana u Redditu vrijedio bi preko 400 miliona dolara. Izvršni direktor OpenAI-ja predvodio je krug finansiranja Reddita u iznosu od 50 miliona dolara 2014. godine.

U objavi na blogu tada je naveo kako koristi Reddit devet godina te kako je ta firma "primjer" nečega što je počelo izgledati kao glupa igračka za gubljenje vremena i postala nešto vrlo "zanimljivo".

Altman je bio u Redditovom odboru od 2015. do 2022. godine. Ostali značajni dioničari uključuju Tencent i Advance Magazine Publishers, matičnu firmu izdavačkog diva Condé Nast. Godinu dana nakon što su tehnološki poduzetnici Alexis Ohanian i Steve Huffman osnovali Reddit, Condé Nast je kupio firmu, prije nego što je izdvojio u zasebnu pravnu osobu 2011. godine.

Godine 2021. godine Reddit je podnio povjerljivi nacrt svog prospekta javne ponude američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission. Tvrtka je ostvarila 804 miliona dolara prihoda u 2023. godine, za petinu više nego prethodne godine. Neto gubitak je smanjen sa 158,6 na 90,8 miliona.

Redditovi moderatori foruma koji nisu zaposleni, poznati kao Redditori, mogu učestvovati u nadolazećem IPO-u kroz "program usmjerenog dijeljenja". Slične programe koji članovima zajednice ili kupcima omogućavaju kupovinu po IPO cijeni ponudili su Airbnb, Doximity i Rivian, preno Tportal.hr.