FTC

Reddit pod istragom, poznato o čemu se radi

Autor: Biznis.ba
Reddit pod istragom, poznato o čemu se radi
Foto: Unsplash


Reddit je u petak saopćio da je Savezna komisija za trgovinu poslala pismo firmi o njenom poslovanju licenciranja podataka vezanom uz obuku sistema vještačke inteligencije.

Dana 14. marta 2024. primili smo pismo od FTC-a u kojem nas obavještavaju da rukovodstvo FTC-a provodi nejavnu istragu usmjerenu na našu prodaju, licenciranje ili dijeljenje sadržaja koji su izradili korisnici s trećim stranama za obuku AI modela," Reddit je naveo u ažuriranom prospektu inicijalne javne ponude. Reddit je podnio zahtjev za IPO u februaru i njegovim se dionicama planira trgovati na Njujorškoj burzi pod oznakom "RDDT".

Iako se osnovna djelatnost Reddita oslanja na internetsko oglašavanje, firma nastoji zaraditi na druge načine i nalazi se u "ranim fazama" svojih "napora za licenciranje podataka", navodi se u prijavi.

Reddit je rekao, "prilika nije u sukobu s našim vrijednostima i pravima naših Redditora", misleći na svoje korisnike i moderatore foruma.

Firma je podnijela zahtjev za prodaju dionica u svom IPO-u po cijeni od 31 do 34 dolara po komadu u ponudi koja bi vrijednost poslovanja procijenila na blizu 6,5 milijardi dolara. Reddit pokušava izaći na javno tržište tijekom historijskog sporog perioda za tehnološke IPO-e. Još od Instacarta nije bilo značajnijeg tehnološkog debija uz podršku poduzetnika i Klaviyo u septembru. Prije toga, tržište je uglavnom bilo zatvoreno od kraja 2021, prenosi SEEbiz. 

Redditov prihod porastao je 20% prošle godine na 804 miliona dolara. Oko 98% njegove prodaje dolazi od oglašavanja. Preostalih 2% uključuje licenciranje podataka.

"Ovi nas programi mogu podvrgnuti evoluirajućim pristupima regulaciji ovih podataka i impliciraju složene i razvojne zakone, pravila i propise o privatnosti i zaštiti podataka, zlouporabi i intelektualnom vlasništvu", rekao je Reddit u ažuriranoj prijavi.

Glasnogovornik FTC-a odbio je komentirisati.

Reddit je rekao da je u januaru sklopio neke ugovore o licenciranju podataka s ukupnom vrijednošću ugovora od 203 miliona dolara tokom dvije do tri godine. Očekuje se da će 2024. priznati najmanje 66,4 miliona dolara iz tih sporazuma.

Iste sedmice kada je Reddit podnio zahtjev za IPO, Google najavio je prošireno partnerstvo s firmom, dajući pretraživačkom divu pristup podacima za obuku svojih AI modela, među ostalima.

"Vjerujemo da će podaci o našoj rastućoj platformi biti ključni element u obuci vodećih velikih jezičnih modela ("LLM-ova") i služiti kao dodatni kanal monetizacije za Reddit", rekla je firma u svom prospektu.

Reddit je rekao da "nije iznenađen što je FTC izrazio interes" za to pitanje, s obzirom na "novu prirodu ovih tehnologija i komercijalnih aranžmana."