nova istraga

Regulatori EU optužuju Apple za kršenje tehnoloških pravila

Autor: Biznis.ba
Regulatori EU optužuju Apple za kršenje tehnoloških pravila
Foto: Ilustracija

Regulatori Evropske unije u ponedjeljak su rekli da Apple krši sveobuhvatna nova tehnološka pravila jer ne dopušta kupcima svoje trgovine App Store usmjeravanje na alternative.

Evropska komisija, izvršni ogranak EU-a, također je rekla da je otvorila novu istragu Applea u pogledu novih ugovornih uslova s programerima.

EU je otvorio istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete u martu prema značajnom novom zakonu poznatom kao Zakon o digitalnim tržištima (DMA), koji ima za cilj oslabiti moć velikih tehnoloških firmi. Takozvana pravila protiv upravljanja bila su jedno od velikih područja fokusa sonde. Prema DMA, tehnološkim tvrtkama nije dopušteno blokirati tvrtke da govore svojim korisnicima o jeftinijim opcijama za njihove proizvode ili o pretplatama izvan trgovine aplikacija.

U ponedjeljak su regulatori u svojim preliminarnim nalazima rekli da je Apple prekršio DMA jer njegova pravila App Storea "sprečavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na alternativne kanale za ponude i sadržaj."

CNBC je kontaktirao Apple za komentar.

Apple dopušta samo upravljanje kroz sistem u kojem programeri aplikacija mogu pružiti poveznicu koja šalje korisnike na web stranicu gdje zatim mogu kupiti sadržaj, kao što je pretplata, prema Komisiji, prenosi SEEbiz. Međutim, ovaj proces je "podložan nekoliko ograničenja koje je nametnuo Apple, a koja sprječavaju programere aplikacija da komuniciraju, promoviraju ponude i sklapaju ugovore putem distribucijskog kanala po vlastitom izboru", napomenula je Komisija.

Regulatori su također rekli da naknade koje Apple naplaćuje programerima za početno stjecanje novih kupaca putem App Storea "nadmašuju ono što je striktno potrebno". Komisija nije otkrila što predstavlja "strogo nužnu" naknadu.

Apple bi se mogao suočiti s kaznama do 10% ukupnog svjetskog godišnjeg prometa firme ako se utvrdi da krši DMA.

Američki tehnološki div ove je godine bio na nišanu EU-a. Regulatori su u martu kaznili Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura (1,93 milijarde USD) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe. Pravila upravljanja također su bila u fokusu te istrage.

Apple je napravio neke velike promjene u svojoj trgovini aplikacija u EU ove godine u iščekivanju DMA. Div iz Cupertina sada dopušta preuzimanje aplikacija s web stranica, kao i trgovina aplikacijama trećih strana na svojim uređajima.

Ali Komisija je također izrazila zabrinutost zbog nekih Appleovih novih praksi.

Apple i dalje naplaćuje "naknadu za temeljnu tehnologiju" od 50 euro centi (0,54 dolara) po instaliranoj aplikaciji za preuzimanje izvan vlastite App Store. Komisija je rekla da ispituje je li to u skladu s DMA.

Regulatori također gledaju jesu li koraci koje Apple tjera od korisnika da preuzmu alternativne trgovine aplikacija ili aplikacija u skladu s pravilima Unije.

Komisija će također razmotriti jesu li "zahtjevi prihvatljivosti koji se odnose na mogućnost ponude alternativnih trgovina aplikacija ili izravne distribucije aplikacija s weba na iPhone uređajima" također u skladu s tehničkim zakonom.