U posljednje tri godine

Rekordan broj otkaza u tehnološkim kompanijama širom svijeta

Autor: Biznis.ba
Rekordan broj otkaza u tehnološkim kompanijama širom svijeta
Foto: Ilustracija

Broj tehnoloških radnika koji su otpušteni širom svijeta od 2020. do 2023. godine je znatno povećan.

U tom periodu, najveći broj otpuštenih radnika imao je Amazon - njih više od 27 hiljada i to u pet odvojenih krugova otpuštanja. Slijede Meta i Google sa oko 21 hiljadu i 12 hiljada najavljenih otkaza.

Otpuštanja u svim industrijama počela su 2020. godine zbog izbijanja pandemije Covid-19, a broj otpuštanja u tehnologiji se nakon virusa nastavljao povećavati.

Najviše gubitaka radnih mjesta dogodilo se u Sjedinjenim Državama, gdje se nalaze tehnološki divovi poput Amazona, Meta-e i Google-a.

Samo u prvom kvartalu 2023. godine, više od 167 hiljada zaposlenih je otpušteno širom svijeta, što je označeno rekordnim, prenosi Statista.

Naime, od maloprodaje do finansija i obrazovanja, svi sektori pate od ovog široko rasprostranjenog smanjenja broja zaposlenih. Međutim, najviše su pogođeni maloprodajni tehnološki startupi, sa skoro 29 hiljada otkaza najavljenih od septembra 2023. godine.

Rat Rusije i Ukrajine, rat u Gazi, pad kineske proizvodnje i rastuća inflacija imali su značajan utjecaj na tehnološku industriju te i dalje predstavljaju veliku zabrinutost za tehnološke kompanije.

Kao posljedica toga, kompanije širom svijeta tek treba da prevladaju sve ekonomske izazove, a kako bi riješile takve poteškoće, tehnološke kompanije su napravile poslovne planove. Naprimjer, u Sjedinjenim Državama, tehnološke firme planirale su da se više fokusiraju na zadržavanje potrošača, automatizaciju softvera i smanjenje operativnih troškova.